Tanskan homoille sallitaan kirkkohäät

Kansanedustajien suuri enemmistö hyväksyi lain. Se ehtii voimaan jo ennen juhannusta.

Ulkomaat

Tanskan parlamentti on hyväksynyt lain, joka sallii samaa sukupuolta oleville pariskunnille kirkollisen vihkimisen. Aiemmin tarjolla on ollut vain siunaus.

Kansanedustajat päättivät avioliittolain muuttamisesta selvin luvuin 85 - 24. Lakimuutos tulee voimaan jo ensi viikolla. Jo ensi maanantaina kirkkoministeri Manu Sareen saa piispoilta uuden lain mukaiseksi muutetun vihkikaavan.

Uuden lain mukaan papeilla on vastedeskin oikeus kieltäytyä vihkimästä nais- tai miespareja, jos se on vastoin heidän vakaumustaan. Berlinske Tidende -lehden tämänkeväisen kyselyn mukaan miltei kolmasosa papeista aikoo turvautua tähän lausekkeeseen.

Kristillisdemokraatit uhkaavat käräjillä

Puolueet olivat antaneet edustajilleen äänestyksessä vapaat kädet. Ainoana parlamenttipuolueena lakia vastusti populistinen kansanpuolue, jonka mukaan avioliitto voi olla vain naisen ja miehen välinen asia.

Parlamentista pudonneet kristillisdemokraatit aikovat nostaa kanteen lakia vastaan. Puolueen mielestä se pakottaa kirkon toimimaan väärin eli rikkoo uskonvapautta ja on siksi perustuslain vastainen.

Kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Per Ørum Jørgensensanoo Politiken-lehdessä kuulleensa, että miltei puoli miljoonaa evankelisluterilaisen kirkon jäsentä aikoo erota vastalauseena laille. Noin 80 prosenttia 4,5 miljoonasta tanskalaisesta kuuluu kirkkoon.

Tanskan homoseksuaaleilla on myös adoptio-oikeus

Tanska oli ensimmäinen maa, joka hyväksyi samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnin. Siitä on 23 vuotta, ja tällä hetkellä Tanskassa on runsaat 4 100 tällaisessa suhteessa elävää pariskuntaa. Heistä uusi laki tekee automaattisesti aviopareja.

Vuonna 1997 Tanskassa päätettiin, että kirkko voi siunata homo- ja lesbopariskunnat lyhyessä seremoniassa jumalanpalveluksen päätteeksi. Vuonna 2009 heille annettiin adoptio-oikeus.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset