Sata Amazonian lintulajia yhä lähempänä sukupuuttoa

Aiemmat arviot ovat olleet liian valoisia, sanoo lintujärjestö BirdLife. Huolta on muuallakin, myös Itämerellä.

luonto

Sukupuuton riski on kasvanut huomattavasti miltei sadalla Amazonian alueen lintulajilla, kertoo Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN. Arvio perustuu Amazonin sademetsien hävittämistä mallintaviiin laskelmiin.

Lintujärjestö BirdLife International, joka on juuri julkaissut IUCN:n päivitetyn lintulajiarvion, sanoo, että riskiä on aiemmin aliarvioitu. Brasilian heikennettyä metsälakiaan nykyinenkin arvioi voi olla liian valoisa, järjestöstä kerrotaan.

Laskelman mukaan jotkut lajit, muun muassa sukaskurkkuorneero, menettänevät jopa 80 prosenttia elinalueestaan ensi vuosikymmeninä. Erityisessä vaarassa ovat hiilimuuran kaltaiset lajit, jotka elävät pitkään ja lisääntyvät hitaasti.

Uhanalaisuuspäivityksessä arvioidaan yli kymmenentuhannen lintulajin tilanne. Eteläamerikkalainen Amazonia ei ole ainoa alue, josta uutiset ovat huolestuttavia. Esimerkiksi Itämerellä allista ja pilkkasiivestä on tullut uhanalaisia. Afrikassa puolestaan savanni- ja suomukorppikotkat ovat vähentyneet myrkkyjen, vainojen ja elinympäristöjen hupenemisen takia.

Positiivisena uutisena päivitys kertoo, että sukupuuton partaalla olleiden rarotonganmonarkkien määrä on suojelutoimien ansiosta yli kymmenkertaistunut 380 yksilöön.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus