1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Kesän leväseurantaruletti pyörähti käyntiin

Valtakunnallinen leväseuranta alkoi tällä viikolla. Hydrobiologi Petri Horppila Hämeen ELY-keskuksesta kertoo, että miltään Hämeen alueen seurantapaikalta ei ole vielä havaittu levää. Valtakunnallinen leväseuranta päättyy syyskuun lopussa.

levät
Sinilevää
Yle

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikat ovat muuttuneet jonkin verran edelliskesistä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Janakkalan Liinalammin havaintopaikka on jäänyt pois seurannasta ja Orimattilan Mallusjärvi on otettu mukaan uutena seurantajärvenä. Havaintopaikka on Orimattilan seurakunnan leirikeskuksen rannassa.

Yhteensä Hämeen ELY-keskuksen alueella on 20 seurantapaikkaa. Niistä useimmat ovat yleisiä uimarantoja. Lista havaintopaikoista ja viikoittainen levätilanne kullakin paikalla ovat nähtävillä Järviwikissä.

- Viime kesän tapaan viikoittaiset levähavainnot tehdään ja tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun tiistaisin tai keskiviikkoisin, kertoo hydrobiologi Petri Horppila.

Levähavainnoitsijoina toimivat Horppilan mukaan lähinnä kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset, jotka käyvät viikoittain samoilla havaintopaikoilla ja arvioivat silmämääräisesti levien runsauden.

- Jos levää on runsaasti tai erittäin runsaasti, niin havaintopaikalta otetaan näyte.

Sinilevät alkukesällä pinnan alla

Sinileviä on järvivesissä keväästä asti, vaikka niitä ei silloin näy veden pinnalla. Monet sinilevät kykenevät alkukesän kasvuvaiheessa pysyttelemään kaasurakkuloiden avulla kasvamisen kannalta optimaalisella syvyydellä.

- Alkukesällä järven pinnalla on sinilevien kasvun kannalta liian voimakas valaistus. Sen vuoksi ne ovat syvemmällä, joten niitä ei havaita ihmisen silmin, kertoo Horppila.

- Kun sinilevä vanhenee, sen kaasurakkuloiden toimintakyky lakkaa eivätkä solut enää kykene säätelemään syvyyttä. Tämän seurauksena levää alkaa ennen pitkää kohota pinnalle tyynellä säällä.

Sinilevien pintaan nousu ajoittuu usein loppukesään, koska sinilevät kasvavat hitaasti muihin leviin verrattuna. Tästä johtuu, että sinilevät näyttävät usein loppukesän tyyninä hellepäivinä runsastuvan. Tuulisella säällä tuuli sekoittaa levän vesimassaan. Silloin levää ei nouse pintaan eikä sitä huomata.

Lue seuraavaksi