1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saippuakuplan salaisuus on koostumuksessa

Jos kaupan saippuakupla-ainetta ei ole saatavilla, nesteen voi sekoitella kotitarpeista. Pelkästä vedestä ja tiskiaineesta ei synny kestäviä kuplia, mutta ripaus sokeria auttaa jo paljon.

Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Taas lurahti! Kun kolmevuotias yrittää kaataa kupla-ainetta kaverin tyhjentyneeseen pulloon, hävikki on taattu. Tiskiaineesta ja vedestä sekoitettu varalitku ei tahdo pärjätä kaupassa myytävälle saippuakupla-aineelle. Missä vika?

Internetistä löytyy resepti, jossa saippuan ja veden kaveriksi lisätään sokeria. Näitä tarpeita löytynee myös kesämökin kaapeista, mutta vielä lisää kestävyyttä litkuun saa apteekissa myytävästä glyserolista.

Hieman isompaan tarpeeseen löytyy ohje, jossa lisukkeena on tapettiliisteriä. Tämä seos vaatii kuitenkin keittämistä.

Myös pihkan ja siirapin kerrotaan sopivan osaksi kupla-ainetta.

Liika jännitys pilaa kuplan

Saippuakupla perustuu pieneen pintajännitykseen. Jos liuoksen pintajännitys on suuri, puhaltimeen syntyvä kalvo poksahtaa puhaltaessa rikki.

- Tiskiaine alentaa pintajännitystä, jolloin kuplan pinta-ala voi kasvaa ilman, että kupla hajoaa, kertoo viime vuonna järjestetyn valtakunnallisen saippuakuplakilpailun koordinaattori Marja Happonen Kemianluokka Gadolinista

Happosen mukaan tiskiaine sisältää aineita, joiden ansiosta vedessä olevat kalsium ja magnesium eivät pienennä pesuaineen tehoa ja vähennä kuplien muodostumista. Tiskiaineiden koostumuksessa on kuitenkin eroja, joten niistä kaikista ei saa yhtä hyvin jättisaippuakuplia.

Sokeri taas tekee saippuakuplaliuoksesta tiheämpää, kasvattaa sen viskositeettia ja sitoo vettä estäen haihtumista.

Liisteri nostaa liuoksen pH-arvoa eli tekee siitä emäksisempää, sitoo vettä ja estää veden valumista sekä haihtumista.

Molemmat raaka-aineet myös lisäävät kuplan kestävyyttä kasvattamalla molekyylien välisiä vuorovaikutuksia ja saippuakuplan elastisuutta.

Futuristiset ja kotikutoiset puhaltimet

Lelukaupat ja tavaratalot tarjoavat kesän korvilla runsaasti monenlaisia kuplasettejä. Saatavilla on perinteisiä kuplapulloja, joiden korkissa tarvittava puhallusväline on kiinni.

Tämän hetken trendeihin kuuluvat kuitenkin lisäksi esimerkiksi erilaiset kuplamiekat ja muut härvelit. Joissakin paketeissa mukana on jopa silmälasit, joiden avulla kuplissa voi nähdä kolmiulotteisia kuvia.

Jos muotilelut tuntuvat menevän överiksi, myös puhaltamiseen tarvittavan silmukan voi tehdä itse. Materiaaliksi käyvät esimerkiksi rautalanka, piipunrassi tai naru.

Kemianluokka Gadolinista vinkataan vielä, että parhaaksi todettu kuplantekoväline on keppi-villalankanaru-avain-väline. Langan tulee olla mahdollisimman huokoinen ja paksu, jolloin se imee paljon liuosta.

Väline rakennetaan ottamalla kaksi noin 50 senttimetrin mittaista keppiä, joiden päihin viritetään metallirenkaat. Renkaisiin pujotetaan noin 1,5 metriä pitkä naru, johon on pujotettu painoksi esimerkiksi avain. Paino solmitaan lenkkiin narun alareunaan.

Olivat kuplat sitten jättimäisiä tai pieniä, iloa niistä riittää ainakin perheen pienimmille ja mikä ettei aikuisillekin - nykyisin kuplat ovat myös suosittu riisin korvike häissä.