Miljardi paperilautasta maailmalle

Teerijärvellä toimii Pohjoismaiden suurin paperilautastehdas. Tehtaalta lähtee vuosittain maailmalle lähes miljardi kertakäyttölautasta. Mini-Maid on tuplannut tuotantonsa kuudessa vuodessa. Se on joutunut myös vastaamaan ekologisuuden vaatimuksiin.

Mini-maid
Valmiita paperilautasia tehtaan hihnalla.
YLE/Kalle Niskala

Seitsemänkymmentä henkeä kesällä työllistävä teerijärveläisyritys saa puskea töitä yötä päivää arkisin ympäri vuoden. Kahdeksankymmentä miljoonaa paperilautasta kuukaudessa päätyy valtaosin Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Kasvu on ollut huimaa.

Mini-Maidin osaomistajan Fredrik Grahnin mukaan kasvuun ovat johtaneet uudet isot asiakkuudet ympäri Eurooppaa.

- Kolmessa vuorossa painamme täysillä ympäri vuoden. Varsinkin kesällä olemme iso kesätyöntekijöiden työllistäjä omalla paikkakunnalla, sanoo Grahn.

Tehdas aloitti vuonna 1986. Nyt erilaisia, syviä ja matalia, valkoisia tai kuviollisia lautasia työstäviä koneita on jo parisenkymmentä. Myös yhtiön liikevaihto on nopeasti kaksinkertaistunut, sen liikevaihto on nyt kaksitoista miljoonaa euroa.

Ekologisuus haasteena

Yrityksen haastaa nyt ekologisuus. Muovipinnoitetta käytetään enää syvissä lautasissa, valtaosin on siirrytty biohajoavaan lakkapinnoitteeseen.

- Sanotaan näin, että 90 prosenttia, mitä valmistetaan, on sataprosenttisesti neitseellistä kartonkia ja se on itsessään sataprosenttisesti biohajoavaa, sanoo Fredrik Grahn.

- Meillä on myös vastuu siitä, että tuotteet ovat turvallisia, hän lisää.

Kestävän kehityksen ja jätteen määrän vähentämisen vaatimuksia kertakäyttölautasten valmistaja ei pelkää.

- Ei se mikään uhka ole. Varsinkin nopea ruoka, fast food -kulttuuri, ei tule häviämään mihinkään. Se on ollut pienessä kasvussa ympäri Eurooppaa.

Uusi suunta: Venäjä

Valmiiksi pinnoitetut, koneen muotoilua odottavat kartonkirullat täyttävät Mini-Maidin varaston, joka kaipaa laajennusta. Toisessa päässä valmiit lautaslaatikot odottavat kuormausta. Uusia markkinoita viritellään, miljardin lautasen vuosituotanto voi ylittyä piankin.

- Esimerkiksi Venäjä on sellainen markkina-alue, jossa ei olla tällä hetkellä esillä, sanoo yhtiön osaomistaja Fredrik Grahn.

- Venäjän markkinoiden avautumista varten teemme työtä koko ajan. Uskon, että kahden vuoden kuluessa olemme etabloituneet myös Venäjän markkinoille.