Kansallisaarre kelpaa varkaille

Jokaisen polkupyörä on haluttua tavaraa myös varkaille. Halvan hinnan perässä juokseva saa käsiinsä yleensä varastettua tavaraa. Jopoja varastetaan ennätystahtiin.

Jopo
Polkupyöriä
Yle

- Jos näkee pakettiautoon heitettävän polkupyöriä epäilyttävään tyyliin, kannattaa ottaa rekisterinumero ylös ja soittaa poliisille. Huomio saattaa johtaa isommankin polkupyörävarkauden jäljille, sanoo komisario Ilkka Iivari Kanta-Hämeen poliisista.

Jopojen varkaudet ovat lisääntyneet tilastopiikiksi asti. Kanta-Hämeessä tähän mennessä tehdyistä pyörävarkausista Jopojen osuus on reilu viidesosa. Muuallakin Suomessa ilmiö tunnetaan.

- Kaupassa Jopo maksaa noin 400 euroa. Pimeän pyörän saa puoleen hintaan. Jos papereita ei löydy ja pyörä vaikuttaa kohtuullisen uudelta, on syytä epäillä rikosta. Varastetun tavaran myynti tai ostaminen saattaa johtaa sakkoihin tai jopa vankeuteen, muistuttaa Iivari.

Suomalaisten kansallisomaisuutta?

Jopo käy kaupaksi, siinä yksi syy vorojen kiinnostukseen. Retro-Jopo tuntuu olevan trendikäs peli.

- Jopoja myydään paljon ja niitä myös varastetaan paljon. En osaa sanoa, onko Jopojen osuus suhteettoman suuri muihin polkupyörämerkkeihin verrattuna. Olemme huolehtineet lukon ensiasennuksesta, mutta lisälukitus on varmasti tarpeen varkauksien hillitsemiseksi, sanoo Helkama Veloxin myyntijohtaja Harri Halme.

Muuttaako Jopo ulkomaille?

- Kiinnostusta Jopo on kyllä herättänyt. Sveitsiin avattiin juuri liike, joka myy ainoastaan Jopoja. Jokaisen polkupyörä on sitä myös sveitsiläisille, kehaisee Halme.

Lähteet: YLE Häme