Poliisi: Suomesta oltiin lähettämässä lapsia terroristileirille

Keskusrikospoliisin terrorismitutkinta on jälleen laajentunut. Poliisi epäilee, että terrorismin rahoituksen ja värväyksen lisäksi Suomesta yritettiin lähettää alaikäisiä lapsia terroristileirille.

Kotimaa
KRP:n julkisivua
Yle

Suomen ensimmäinen terrorismitutkinta on kestänyt vuoden verran. Poliisi epäilee Suomessa asuvia henkilöitä terrorismin rahoituksesta ja värväyksestä. Poliisi myös epäilee, että osa terrorismirikoksista oli vähällä kohdistua lapsiin.

- Tässä on epäily siitä, että alaikäisiä lapsia olisi ollut tarkoitus lähettää Suomesta ulkomaille koulutusleireille, sanoo tutkinnanjohtaja Kaj Björkqvist Yle Uutisille.

Poliisin mukaan hankkeen esti rahapula.

- Esitutkinnassa kerätyn tiedon mukaan tekoa ei tehty, koska rahoitusta ei järjestynyt, toteaa Björkqvist.

Terrorismitutkinta liittyy Somaliassa ja sen ulkopuolella toimivaan Al-Shabaab-terroristijärjestöön. Poliisi epäilee, että Suomesta on lähetetty rahaa terroristiseen toimintaan. Rahoitusepäilyn kohteena on vain joitakin tuhansia euroja. Poliisin mukaan se on kuitenkin iso raha Somaliassa.

- Poliisilla on tarkka käsitys siitä, mitä rynnäkkökivääri maksaa, mitä panokset maksavat ja mitä räjähdysaine maksaa, sanoo Björkqvist.

Epäillyn asianajaja: Tutkinta etenee hitaasti

Terrorismitutkinta aloitettiin viime kesän alussa. Terrorisminrahoituksesta epäilty nainen oli viime syksynä kuukauden tutkintavankeudessa. Naisen asianajaja moittii poliisia pitkästä tutkinta-ajasta.

Poliisilla on tarkka käsitys siitä, mitä rynnäkkökivääri maksaa, mitä panokset maksavat ja mitä räjähdysaine maksaa.

Kaj Björkqvist

- Alkuun päämiestäni kuulusteltiin parikymmentä päivää peräkkäin. Sen jälkeen kuulusteluja on tehty hyvin harvakseltaan. Tutkinta on muutenkin edennyt hitaaseen tahtiin. Asiat pitäisi saada nopeasti oikeuteen, sanoo naisen asianajaja Matti Nurmela.

Poliisin tutkinta kuitenkin jatkuu edelleen ja on jälleen laajentunut. Poliisilla on nyt jo kahdeksan epäiltyä, joista viisi Suomessa. Uusia epäiltyjä voi vielä tulla.

- Se on mahdollista. Emme ole vielä tavoittaneet Suomessa kaikkia, joita meidän on syytä epäillä terrorismirikoksista, toteaa tutkinnanjohtaja Kaj Björkqvist.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä terrorismirikoksiin. Terrorismitutkinta on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden aikana.