Eräkokille kaasugrilli on kauhistus

Halsteri, kahvipannu ja makkarat mukaan. Suomalaiset viihtyvät yhä savun tuoksussa, uskoo eräkokki Tapio Kangas.

luonto
Eräkokki Tapio Kangas kokkaa nuotiolla Riihimäen Erämessuilla
Maarit Piri-Lahti / Yle

Riihimäen Erämessuilla kokki Tapio Kangas haluaa innostaa suomalaisia kokkaamaan nuotiolla. Hän laittaa nuotion ääressä riistaa ja makkaraa. Makkaranpaisto on meille jo kovin tuttua, mutta siitä on Kankaan mukaan vain pieni askel ruuanlaittoon.

- Fiilis on nuotiolla toisenlainen. Halsteri on ehdoton luontokaveri, sillä sillä voi nopeasti paistaa kalaa tai makkaraa. Muurikan retkimalli, paistinpannu on mielestäni parhaita keksintöjä. Sen voi kantaa vyöllä ja kun pistää lettutaikinan litran pulloon ja tarpeeksi öljyä, voi nuotiotulella nautiskella lettujakin.

Myös folio on hyvä retkikaveri, mutta Kangas muistuttaa, että kiiltävä puoli aina tuotetta vasten, etteivät lisäkkeet tartu kiinni. Ja nyytti nuotion reunalle.

Metsäretkelle lähtevä Kangas ottaa aina mukaansa halsterin, mutta kaasugrilli on kokille kauhistus.

- Ikinä ei sitä vehjettä minun pihalle tule. Savu on aromi. Hiiligrillikin on ok, mutta kaasugrillistä ei saa kuin palaneen maun, jos liikaa käryttää. Se on kiireisen maailman tuote, Kangas pohtii.

Mies voisi voisi istua nuotiotulella vaikka koko päivän. Jos päästää koiran irti hakemaan saalista, hän odottaa itse nuotiolla.

- Tuli lumoaa ja hallitsee. Metsästän tosi paljon ja jos vaimolta kysyisi, ehkä vähän liikaakiin. Mutta ammattikeittiön vastapainona haluan olla metsässä ja rauhoittua.

Riistamenu ympäri vuoden

Eräkokki suosittelee suomalaisille kesäisin rennompaa elämäntapaa nuotion äärellä. Esimerkiksi villisika sopii rasvaisuutensa vuoksi hyvin grillaamiseen, samoin sisäelimet kuten maksa sekä sisäfile ja riista yleensäkin.

Taskuun vain pippuria ja suolaa, pieni lihalieminestekuutio ja makkaraa mukaan tai muuta lihaa tai itse ongittua kalaa.

- Olin seitsemänvuotias, kun aloin sytytellä yksin nuotioita ja paistaa makkaraa. Siitä se into varmaan kokiksi syntyi, Kangas kertoo.

Tapio Kangas kokkaa Riihimäellä perjantaista sunnuntaihin. Hän haluaa innostaa, tuoda esiin kotimaisuutta ja riistan ylivoimaisuutta.

- En ole niinkään lähi- ja luomuruuan, vaan riistan ja kalan ystävä. Riistaeläimissä ravintoarvo on paljon arvokkaampi ja proteiinitaso on moninkertainen sekä rasvojen koostumus parempaa. Kauriin mureus ja maku on lempparini.

Kangas harmittelee, että lihakauppiaille on jäänyt vanhanaikainen ajatus: riista on sesonkiruokaa.

- Minulle riista on ympäri vuoden. Syöväthän hirvimiehetkin lihaa ympäri vuoden, mikseivät muutkin. Viime kesänäkin hirvikeittoa meni koko kesän, kattilan pohjankin kaapivat, sillä kukaan ei jaksanut odottaa syksyyn, Kangas lopettaa ja kohentaa nuotiotulta, ettei savu tule silmiin. Vaikka siihenkin hän on tottunut.