Rehtorit tyrmistyivät lukioiden yhdistämisaikeista

Kaurialan ja Lyseon lukioiden rehtorit tyrmistyivät lukioiden yhdistämisaikeista Hämeenlinnassa. Kaupunki selvittää Kaurialan ja Lyseon lukioiden yhdistämistä ja opetuksen keskittämistä Myllymäkeen.

lukio
Hämeenlinnan perinteikäs lyseo
Lukio-opetus jatkuu Lyseossa Hämeenlinnan keskustassaYLE / Häme

Lukioiden keskittäminen Myllymäkeen tarkoittaisi sitä, että peruskorjausta vaativat yläkoulut voitaisiin siirtää lukioilta vapautuviin tiloihin.

Rehtoreiden mukaan koulujen yhdistäminen synnyttäisi jopa 1 200 oppilaan jättilukion. Pedagogisesti tällainen oppilasmäärä on erittäin haastava, sanoo Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen.

- Ei tässä ole ajateltu näiden nuorten kehityksellisiä asioita eikä pedagogisia näkökulmia. Tuntuu, että euro on ainoa ohjaava asia.

- Meidän rakennus remontoitiin kahdeksan vuotta sitten lukion tarpeisiin. Pitääkö tämäkin sitten muokata yläkoulujen tarpeisiin. Tuntuu vähän lyhytjänteiseltä ajattelulta, sanoo Iltanen.

Selvityksen sysäsi liikkeelle tieto Hämeen ammattikorkeakoulun suunnitelmista siirtää toimintojaan Myllymäestä Visamäkeen. Taustalla on myös se, että Hämeenlinnan yläkoulut vaativat mittavaa, noin 15 miljoonan euron peruskorjausta.

Hämeenlinnasta jättikoulujen kaupunki?

Hämeenlinna on juuri perustanut yhden Suomen suurimmista alakouluista. Opettajakoulutuksen Tampereelle siirtymisen vuoksi Normaalikoulun tilalle perustettiin 700 oppilaan alakoulu.

Kaurialan ja Lyseon lukioiden oppilasmäärä keikkuu jo yli tuhannessa. Rehtori Tuomo Iltanen ei usko, että kukaan haluaisi opiskella niin suuressa yksikössä.

- Jos ajattelee vaikkapa vain välitunteja, niin kyllä siellä aikamoinen vilske sitten kävisi ja varmasti voisi kaikenlaista sattuakin.

Iltasen mukaan Kaurialan lukiossa on motivoitunut henkilökunta, joka varmasti uuteen tilanteeseen myös sopeutuisi, mutta:

- Hankalaksi tämä työ siinä tapauksessa tehtäisiin. Ymmärrän virkamiesten hankalan raon tiukassa taloustilanteessa, mutta toivon, että nuorten kustannuksella ei näitä säästöjä ryhdytä tekemään.

"Kiire tuntuu olevan"

Lyseon lukion vs. rehtorin Erno Tossavaisen mukaan jättilukio olisi pedagogisesti erittäin haastava, mutta hän ymmärtää realiteetit ehdotuksen takana.

- Tietysti mitä vähemmän rahaa laitetaan seiniin, sitä enemmän sitä voidaan laittaa itse asiaan.

Tossavainen haluaisi rauhassa katsoa, miten jo nyt lukioverkkoon tehdyt muutokset saadaan vietyä läpi. Esimerkiksi tulevana syksynä Hätilän yhteiskoulun lukiolaiset siirtyvät osaksi Lyseon ja Kaurialan lukioita.

- Aika kiire tässä nyt tuntuu olevan, mutta jonkinlaiselta jatkumoltahan tämä uusi avaus tuntuu näihin edellisiin muutoksiin nähden.

Kumpikaan rehtori ei purematta ehdotusta niele.

- Mehän tietysti teemme sen, mitä opetuksen järjestäjä käskee, mutta kyllä me oman kantamme aiomme julki tuoda, sanoo Iltanen.

- Ei tämä ilman voimakasta kansalaiskeskustelua läpi mene, tuumii Tossavainen.