Lasinpuhaltajan henki hehkuu ja säteilee

Iittalan Lasimäellä perinteisen Lasifantasia -kesänäyttelyn pääosassa ovat tänä vuonna Iittalan puhaltajat. Esillä on heidän suunnittelun ja puhaltamisen taidonnäytteitään.

kulttuuri
Tähtisumu - puhaltajat Tero Välimaa, Ossi Linna, Arto Vilkki
Markku Karvonen / Yle

Lasifantasia-sarjan Lasinpuhaltajan henki -näyttelyyn ovat tällä kertaa saaneet omia töitään esille puhaltajat. He ovat sekä suunnitelleet että valmistaneet esineet, joko yksin tai pieninä työryhminä.

Mukana on kaikkiaan lähes puolensataa erilaista tekniikkaa. Ensivaikutelma näyttelyyn tullessa on muotojen ja värien rikkaus.

- Usein näyttely pohjautuu suunnittelijan tuotantoon. Tällä kertaa olemme halunneet antaa tilaisuuden puhaltajille, sanoo Iittalan tiedottaja Kirsi Lauttia.

- Esineet ovat puhaltajien uniikkitöitä. Näyttely on hyvä läpileikkaus puhaltajien taidoista tällä hetkellä. Tämä on samalla ollut puhaltajille tilaisuus kokeilla aivan uusia asioita.

- Taidelasilla on Iittalalle aina oma merkityksensä, mutta kyllä nykymaailmassa pääpaino on ilman muuta Aalto-maljan tapaisessa massatuotannossa. Siksi näistä kokeiluista eivät työt yleensä johda tuotantoon.

Iittala Cup on puhaltajien "mestaruuskilpailu"

Lauantaina puhaltajat kilpailevat jälleen Iittala Cupissa siitä, kuka pystyy puhaltamaan suurimmat lasiesineet. Eri kierroksilla pitäisi syntyä suurin vati, lieriö tai pallo.

- Se on se kilpailuhenki. Välillä pitää kokeilla erilaista puhaltamista, hakea sitä kokoa ja näyttävyyttä. Puhaltajia tulee muualtakin kuin Iittalasta. Tällä kertaa kaikki puhaltajat ovat kotimaasta.

- Kyllä kilpailun seuraaminen on jännittävää. Tässä ei ratkaise vain taito, vaan kyllä tarvitaan onneakin, jotta mahdollisimman suuri tuote saadaan onnistumaan, sanoo Kirsi Lauttia.