1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Rurik Wasastjernan Kouvola-kirja on vuoden paras taidekirja

Kirjailija kumoaa vanhat myytit rumista betonirakennuksista ja Kouvolan kaupungin historiattomuudesta.

Kuva: Kirsi Partanen/ Yle

Kotkalaisarkkitehti Rurik Wasastjernan  viime vuonna julkistama yli 400- sivuinen tietokirja Muutakin kuin rautatieristeys sai lauantaina Hämeenlinnassa vuoden 2011 parhaan taidekirja –palkinnon. Teos kuvaa Kouvolan keskustaa rakennustaiteen näkökulmasta kaavoituksen ja kaupunkirakenteen kautta. 

Rurik Wasastjernaa inventoi pari vuotta sitten Kouvolan keskustan rakennuksia. Tutkimus kumosi vanhat myytit  rumista betonirakennuksista ja kaupungin historiattomuudesta.  Kouvolassa on esimerkiksi 1800-1900 -luvun vaihteen molemmin puolin syntyneet veturivarikko ja rautatieläisten asumuksista koostuva ns. museokortteli sekä Kasarminmäen varuskunta, joka on  rakentunut pääosin 1910-luvulla.

Ei Kouvola ole mikään valaistu hautausmaa.

- Kouvolasta löytyi ylllättävän paljon aikakerrostumia. Kaupungilla on mielenkiintoinen ja johdonmukainen kaavoitushistoria.  Kouvolan kaavoituksessa näkyy erityisesti Otto-Iivari Meurmanin kädenjälki.

- Ei Kouvola ole mikään valaistu hautausmaa. Sitä paitsi betonista saa oikeasti hienoa arkkitehtuuria, esimerkkinä vaikka Kouvolan uimahalli.

Muutakin kuin rautatieristeys- teoksen  graafisen suunnittelun toteutti Salla Bedard.

Kirjan valokuvista suurimman osan on kuvannut Rurik Wasastjerna, mutta se sisältää myös kouvolaisen Johannes Wiehnin  ja rakennustaiteen museon kuvia sekä vanhoja asemakaavoja ja havainnekuvia.

Palkintolautakunta painotti voittajaa valitessaan mm. kirjan näkökulman  kiinnostavuutta, aiheen käsittelyn omaperäisyyttä sekä teoksen onnistunutta typografista ulkoasua.

Arkkitehti Rurik Wasastjerna on aloittanut jo Kuusankosken rakennusperinnön inventoinnin ja kaupunginmuseo julkaisee uuden kirjan ensi vuoden toukokuussa.