Romanien edustaja varoittaa hysteriasta Bulgariassa

Romanien edustaja varoitti torstaina hysteriassa, joka on johtanut etnisten väkivaltaisuuksien leviämiseen Bulgariassa. Torstain vastainen yö oli jälleen kireä monissa Bulgarian kaupungeissa, jossa sadat ihmiset osoittivat mieltään romaneja vastaan.

Ulkomaat

Viikonloppuna alkaneet väkivaltaisuudet ovat yhä jatkuneet. Myöhään keskiviikkona pääkaupungin Sofian kaduilla oli tuhatkunta mielenosoittajaa. Blagoevgradin kaupungissa väkijoukko kävi romanipojan ja -isän kimppuun kadulla, kertoi poliisi. Varnassa puolestaan pidätettiin romaneja, jotka olivat aseistautuneet polttopulloin.

- Etniset jännitteet ovat kiristyneet vaarallisesti Bulgariassa, joka on aina ollut Balkanin rauhan keidas. Ensimmäistä kertaa massahysteriaa on lietsottu romaneja vastaan, sanoi yksi Bulgarian suurimmista romanipuolueesta lausunnossaan torstaina.

Bulgarian pääsyyttäjä kertoi torstaina, että viranomaiset aikovat tutkia kaikkien veronkierrosta epäiltyjen henkilöiden taustat, olivatpa he romaneja tai eivät. Kahakoita on osaltaan ruokkinut se, että bulgarialaiset ovat väittäneet romanijohtajien kiertäneen veroja ja olevan yhteyksissä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Lauantaiksi on suunnitteilla suuria mielenosoituksia.

Lähteet: Reuters, AFP