1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aseiden säilytysratkaisuista riitti ihmettelemistä Erämessuilla

Aseiden säilytys ja aseluvat puhuttavat Riihimäen Erämessujen metsästäviä asiakkaita. Lainsäädännön tiukentamista metsästyksen harrastajat eivät halua. Monet katselevat silti messuilla kiinnostuneina vahvarakenteisia asekaappeja, joita vaaditaan uusien aselupien yhteydessä.

Kotimaan uutiset
Arto Lohi tutkii asekaappia
Kari Mustonen / Yle

Ruotsissa raskasrakenteiset asekaapit tulivat käyttöön jo toistakymmentä vuotta sitten 1990-luvulla. Nyt Suomessakin käydään hieman samaa keskustelua kuin aikanaan Ruotsissakin.

Osa on sitä mieltä, että aseiden omistajat osaavat kotona itse huolehtia aseistaan. Osa puolestaan haluaa selkeitä määräyksiä siitä, millaisia kaappien on oltava. Pelkkä lasiovinen kaappi, kuten kaappikellon kotelo, ei vielä asekaapiksi kelpaa.

150 kiloa painava ja lattiaan pultattava teräskaappi täyttää kaikki pohjoismaiset vaatimukset. Kaappeja käy katselemassa metsästäjiä Helsinkiä myöten. Kaupatkin saattavat syntyä, mutta kun Erämessuilla asekaappien valmistajia on useita, kannattaa hinta-laatu-suhde tarkistaa kunnolla.

Helsinkiläinen Arto Lohi miettii jo hieman kauppoja, mutta pitää kuitenkin vielä lompakon taskussaan ja jatkaa kierrostaan Riihimäen Erämessuilla. Mies saattaa kuitenkin palata kaupoille, sillä niin tarkkaan ruotsalaisen kaapin toiminta selvitetään.

Määräykset epätäsmällisiä

Asekaappeja valmistavan Corrotec Oy:n edustaja Tapio Herajärvi harmittelee, että Suomessa ei ole yhtä täsmällisiä määräyksiä asekaappien laadusta kuin Ruotsissa. Kaappien menekki on silti taattu, tuhansia kaappeja ostetaan vuosittain.

Kaappien hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta yli tuhanteen euroon. Herajärvi arvioikin, että Suomessa ehkä vasta noin joka kolmas aseiden omistaja, joka tarvitsee kaapin, on hankkinut itselleen sellaisen.

Aseiden omistajia Suomessa on puolisen miljoonaa ja aseita runsaat 1,6 miljoonaa kappaletta. Kaikki aseet eivät silti edellytä turvakaappia. Sellainen tulee olla vain jos aseita on runsaasti tai jos omistaa puoliautomaatti- tai automaattiaseita, jotka luokitellaan erityisen vaarallisiksi.

Kaapin hankinnasta voi antaa määräyksen lupaviranomainen eli poliisi. Corrotecin edustaja Tapio Herajärvi kertoo, että Ruotsissa säilytyskaapin hankinta on varmistettu niin, että aseen omistajan on käytävä näyttämässä poliisille maksukuitti kaapin hankinnasta.

Ase vaarattomaksi ja ohjeistukset kuntoon

Jos varsinaista asekaappia ei vielä ole, aseen, kuten esimerkiksi kiväärin, voi tehdä käytännössä toimintakyvyttömäksi myös ottamalla siitä lukon pois ja sijoittamalla aseen turvalliseen paikkaan. Lukoton ase ei toimi, ja se on tehty näin helposti vaarattomaksi.

Haulikon saaminen toimintakyvyttömäksi on kivääriä työläämpää, haulikosta on irrotettava joko piippu tai tukki.

Niin metsästyksen harrastajat kuin asevalmistajatkin painottavat aseiden kunnollista säilyttämistä. Sako Oy:n toimitusjohtaja Raimo Karjalainen toivoo myös aselupia myöntävän poliisin yhtenäistävän toimintaansa.

Toisaalta Karjalainen sanoo ymmärtävänsä myös, että asehankkijan haastatteluja suorittavat poliisit ovat erilaisia, kuten aseiden omistajatkin. Tästä syystä olisi hänen mielestään suotavaa, että haastattelua tukemassa olisi yhteinen ohjeistus, jonka mukaan asehankinta ja luvat ratkaistaan.

Lue seuraavaksi