1. yle.fi
  2. Uutiset

Ahvenanmaa juhlii 90-vuotiasta itsehallintoaan

Ohjelmassa on muun muassa juhlanäytelmä ja -paraati.

Kotimaan uutiset
Juhlakulkueessa kannetaan Ahvenanmaan lippuja.
Itsehallintoa juhlittiin 8. kesäkuuta 2011Str / Lehtikuva

Ahvenanmaan maakunta juhlii tänään lauantaina 90 vuotta täyttävää itsehallintoaan. Päivän ohjelmassa on muun muassa juhlanäytelmän ensi-ilta Maarianhaminan kaupungintalon lavalla ja itsehallintoparaati Maarianhaminan torilla. Juhlanäytelmä Danat ur havsvågors sköte eli Aaltojen sylistä syntynyt on nimetty maakuntalaulun sanojen mukaan.

Ahvenanmaan maakuntapäivät kokoontui ensimmäiseen täysistuntoonsa 9. kesäkuuta 1922. YK:n edeltäjä Kansainliitto oli edellisenä vuonna päättänyt Ahvenanmaan itsehallinnosta, maakunnan kuulumisesta Suomelle ja saarten demilitarisoimisesta. Demilitarisointi tarkoittaa, ettei Ahvenanmaalla saa olla sotilastoimintaa, eikä sen yli 6 700 saarelle saa rakentaa sotilaskäyttöön tarkoitettuja rakennelmia.

Kansainliitto takasi vuoden 1921 päätöksessään ahvenanmaalaisille oikeuden ruotsin kielen ja oman kulttuuriperintönsä säilyttämiseen sekä oikeuden säätää omia lakeja, jotka koskevat muun muassa opetusta, terveydenhuoltoa, poliisia ja elinkeinoelämää. Ulkopolitiikassa ja oikeusasioissa Ahvenanmaa noudattaa kuitenkin Suomen lainsäädäntöä. Ahvenanmaan yli 28 300 asukkaalla on käytössään oma lippu ja omat postimerkit.

Lue seuraavaksi