1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalainen sirkus kiertää maailmalla

Suomalaisilla nykysirkusryhmillä on vientiä ulkomailla. Monet sirkusryhmät kiertävät Eurooppaa ristiin rastiin ja kansainvälistyneimpiä ryhmiä kutsutaan nimekkäille festivaaleille Euroopan ulkopuolelle. Suomalainen nykysirkus alkaakin olla ilmiö maailmalla.

Maksim Komaro, Sanna Silvennoinen, Antoni Klemm ja Denis Paumier esiintyvät Circo Aereon Espresso-esityksessä. Kuva: Heli Sorjonen

Tunnetuin suomalainen nykysirkusryhmä, 15 vuotta vanha, Circo Aereo kiertää maailmaa lähes tauotta. Lokakuun lopulla ryhmä matkaa Meksikoon esittämään perinteistä sirkusilmaisua, kabareeta ja nykysirkusta yhdistelevän Espresso-teoksensa Festival Internacional Cervantinon ohjelmistossa. Cervantino on Väli-Amerikan suurimpia monitaiteisia festivaaleja, joka on tänä vuonna valinnut Suomen yhdeksi teemamaakseen.

Jonglööri Ville Walon ja taikuri–videotaiteilija Kalle Hakkaraisen nykysirkusryhmä WHS esiintyy ulkomailla enemmän kuin kotimaassa. Lokakuussa duo on lähdössä kiertueelle Taiwaniin.

Nuorin sirkustulokkaamme, Race Horse Company, on lyhyessä ajassa ehtinyt tehdä kansainvälisen läpimurron. Ryhmä palasi juuri Australiasta.

Viime vuonna suomalaiset sirkusryhmät kiersivät yhteensä 20 maassa. Vienti ulkomaille on jatkuvassa kasvussa ja kiinnostus suomalaiseen nykysirkukseen on kuksen mukaan suuri.

Suomessa toimii parisenkymmentä nykysirkusryhmää. Heidän repertuaariinsa kuuluu muun muassa akrobatiaa, jonglöörausta ja tulitaidetta - nykysirkuksen tapaan yhdistettynä monenlaiseen teatteri-ilmaisuun ja esittävään taiteeseen.