Netin rahapelien maksuliikenteeseen selkeät pelisäännöt

Suomalaispankit toivovat selkeitä ohjeita rahaliikenteeseen Kolikkopelit.com –sivustolle. Pankit haluavat viranomaisten linjauksia sääntöihin. Viranomaiset puolestaan sysäävät vastuuta pankeille. Suora linja selvitti asiaa katsojien pyynnöstä.

Kotimaa
Kirje kolikkopelit.com -nettikasinolta
Yle

Kolikkopeleillä ei ole lupaa rahapelien järjestämiseen Suomessa. Pelaajat voivat kuitenkin käyttää suomalaispankkien e-maksujärjestelmiä siirtäessään rahaa omalle pelitililleen. Käytännössä rahaliikennettä hoitaa pankkien ja Kolikkopelien välissä Rebystore Oy -niminen maksunvälittäjä.

Pankijohtaja Anne-Mari Tyrkkö Op-Pohjolasta sanoo, että pankilla on maksunvälittäjien kanssa tehdyissä sopimuksissa klausuuli, jonka mukaan sopimus voidaan purkaa jos asiakas syyllistyy laittomaan toimintaan. Tyrkkö ei halua vielä ottaa kantaa siihen, pitäisikö tässä tapauksessa sopimus purkaa.

- Me emme näe minne rahat menevät. Viranomaisten olisi valvottava maksunvälittäjiä. Emme voi puuttua laillisen maksunvälittäjän toimintaan, sillä muuten meitä syytettäisiin kilpailun rajoittamisesta, kertoo Nordean riskienhallintajohtaja Kari Oksanen.

Arpajaislain mukaan vain Veikkaus, Finntoto ja Raha-automaattiyhdistys saavat toimeenpanna rahapelejä Suomessa. Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho sanoo, että Kolikkopelit.com on yksiselitteisesti laiton Suomessa. Laihon mukaan rahan välttäminen ei kuitenkaan ole rikos, jos välittäjä ei tiedä että raha menee laittomaan toimintaan. Laihon mukaan kyse on rahapelirikoksesta vain siinä tapauksessa, että rahaliikenteen hoitajat tietävät osallistuvansa laittomaan toimintaan.

Vastuu pankkien omilla harteilla

Maksupalvelujen tarjoamista valvoo Finanssivalvonta. Vastuuvalvoja Jaakko Louekari Finanssivalvonnasta sanoo, että maksujen välittämiseen ei voida puuttua ellei arpajaislakia valvova poliisi ensin totea virallisesti pelitoimintaan liittyvää maksunvälitystä laittomaksi.

- Sen sijaan pankit ja muut maksupalveluja tarjoavat voivat oman harkintansa mukaan puuttua sellaiseen rahaliikenteeseen, jonka ne arvioivat laittomaksi tai muuten riskipitoiseksi, sanoo Louekari.

Finanssivalvonta pyysi jo viime syksynä Poliisihallitukselta kirjallista kannanottoa rahapelitoimintaan liittyvän maksujenvälityksen lainvastaisuudesta. Kannanottoa ei ole kuitenkaan vielä saatu.

Rebystore ei ole tavoitettavissa kommenttia varten. Yhtiön liikevaihto nousi viime vuonna yli viiteentoista miljoonaan euroon kun sitä edellisenä vuonna se oli alle kolme miljoonaa.

Tuhansien suomalaisen postiluukusta on tipahtanut viime päivinä kirje, jossa tarjottiin ilmaista pelirahaa. Lisäksi asiakkaalle tarjotaan lisäbonuksia jos nämä siirtävät pankkitililtään rahaa omalle pelitililleen. Kolikkopelit mm. lupaa kaksinkertaistaa peleihin siirrettävän rahasumman pelaamista varten. Pankkien logojen näkyminen sivuston yhteydessä luo mielikuvan luotettavuudesta.

Lähteet: Yle Uutiset Suora linja