Helsingin seudulle 13 000 asuntoa kolmessa vuodessa

Helsingin seudun asuntotuotanto laahaa jäljessä. Erityisesti pulaa on vuokra-asunnoista. Valtio ja Helsingin seudun kunnat ovat solmineet asuntotuotantoa koskevan aiesopimuksen, joka pitäisi helpottaa tilannetta.

Kotimaa
Eduskunnan täysistunto.
Asuntorakentamista Helsingin keskustassa.Yle

Helsingin seudun 14 kunnan pitäisi rakentaa noin 13 000 asuntoa kolmen vuoden aikana. Näistä vähintään viidenneksen on oltava ARA-vuokra-asuntoja. Tavoite on kirjattu valtion ja Helsingin seudun kuntien väliseen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimukseen, jota Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tänään maanantaina.

Aiempina vuosina erityisesti Helsingin ympäryskunnat ovat laistaneet vuokra-asuntotuotannosta. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä myöntää, että sopimuksessa on haasteensa.

- Meille on tärkeää, että myös kehyskunnat osallistuvat talkoisiin. Sopimukseen ei liity rangaistuksia, joten ei voida olla vuorenvarmoja, että sopimus toteutuu, Penttilä kertoo.

Sopimuksen syntymistä edesauttoi Penttilän mukaan se, että valtio ilmaisi hyvin selvästi, että liikenneinvestoinnit ovat mahdollisia ainoastaan, mikäli kunnat vastaavat asuntotuotannosta.

Helsingissä pulaa tonttimaasta

Hannu Penttilä toteaa, että tällä hetkellä asuntotuotanto on Helsingissä hyvällä tolalla. Kaupunkiin rakennetaan yli 5 000:ta uutta asuntoa.

- Rakentamista helpotti se, että vanhojen satamien tilanne laukesi. Esimerkiksi Vuosaari alkoi valitusten jälkeen vihdoin rakentua.

Penttilä kysyykin, ovatko poliitikot valmiita aidosti sitoutumaan asuntotuotannon tavoitteisiin. Hänen mielestään asuntotuotanto pitäisi laittaa etusijalle kaavoituksessa esimerkiksi viheralueiden ja muiden alueiden kustannuksella.