Jyrki Kasvi: Humkandille sulhanen

Julkisuudessa on päivitelty lapsettomien sinkkunaisten määrää, vaikka lapsettomia sinkkumiehiä luulisi olevan suurin piirtein yhtä paljon.

Yle Blogit
Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi.Lassi Seppälä / Yle

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen haastatteleman sosiologin Henry Laasasen mukaan suomalaisten parinmuodostusta haittaa koulutettujen naisten nirsous.

”Tavalliset kiltit miehet” eivät heille kelpaa. Halutuilla ”eliittimiehillä” ei puolestaan ole kiire naimisiin, koska ”ihanien naisten vaihtaminen on niin hauskaa.”

Pitäisikö tässä loukkaantua koulutettujen naisten vai eliittimiesten puolesta? Toisia nimitellään nirsoiksi ja toisia häntäheikeiksi.

Perinteiset sukupuoliroolit vaikuttavat edelleen parisuhdemarkkinoilla, vaikka maailma ympärillä on muuttunut.

Nuoret naiset ovat nykyään koulutetumpia kuin miehet. Silti monen miehen on vaikea sopeutua ajatukseen itseään paremmin koulutetusta vaimosta. Moni koulutettu nainen etsii puolestaan akateemista puolisoa, jonka kanssa jakaa aamulehden kulttuurisivut.

Vuonna 2011 yliopisto-opinnot aloitti 2 166 useampi nainen kuin mies. Kaikkiaan yliopistokaupunkien yöelämässä pörrää lähes 13 000 naisopiskelijan ylijäämä.

Kun moni akateeminen mies löytää ei-akateemisen puolison, koulutetuille naisille jää entistä vähemmän koulutettua valinnanvaraa.

Henry Laasanen moittii naisia nirsoiksi. Minä moitin miehiä laiskoiksi.

Sen sijaan kirkonkylien bar-baareista on nuoria naisia turha etsiä. Poikien huono koulumenestys vinouttaa koko maan väestörakennetta, sillä monet (nais)opiskelijat jäävät valmistuttuaan yliopistokaupunkeihin eivätkä palaa kotikylille kuin kesämökille.

Vaikka lapsuuden kotikunnasta löytyisi töitä, sieltä ei löydy ilta- ja kulttuurielämää, ravintoloita, elokuvia, teattereita, olutpubeja …

Yleensä puhutaan syrjäkylien peräkamarien pojista. Miksei kukaan ole huolissaan yliopistokaupunkien kahviloiden yksinäisistä naisista?

Maakuntien muijattomille miehille on etsitty kumppaneita jopa tv-ohjelmien avulla. Emännättömille isännille naisia parittava Maajussille morsian -sarja jatkuu taas syksyllä.

Koska saamme Humkandille sulhanen -tv-sarjan? Sarjassa maakuntien nuoret miehet yrittäisivät tehdä itseään tykö yliopistokaupunkien akateemisille naisille.

Sulhokokelaiden tehtävinä olisivat esimerkiksi viininmaistajaiset, taidenäyttelyn avajaiset, piknik Suomenlinnassa, Punavuoren baarikierros ja romanttisen shamppanja-aamiaisen kattaminen.

Henry Laasanen moittii naisia nirsoiksi. Minä moitin miehiä laiskoiksi. Opiskeleminen kannattaa aina, etenkin miesten opiskeleminen. Akateemisten miesten palkkataso on paljon korkeampi kuin yhtä pitkälle opiskelleiden naisten.

Sitä paitsi gradu on pieni hinta siitä, ettei iltaisin tarvitse baaritiskillä kauaa haukotella.

Jyrki J.J. Kasvi
Kirjoittaja on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja