Matkailusarjassa piipahdetaan Savonlinnassa 70-luvun hengessä

Realitysarjaa 'Lomamatka 70-luvulle' kuvattiin eilen Savonlinnassa. Yle TV1:lle toteutettavassa ohjelmasarjassa seurataan kolmen ryhmän kesälomanviettoa Suomessa ilman nykyteknologian helpotuksia.

Savonlinna
Kameramies kuvaa kleinbussia
Yle / Maija Tuunila

Sarjan kuvausryhmä aloitti kuvaukset Savonlinnassa eilen puolen päivän maissa. Tuotantokoordinaattori Terhi Heroa kuunnellessa ymmärtää, että realitysarjojen tekeminen on hektistä puuhaa. Näin varsinkin, kun määränä on matkustaa Itä-Suomessa ainoastaan kuten se oli mahdollista 70-luvulla.

Matkalaiset eivät saa turvautua missään vaiheessa nykypäivisiin apuvälineisiin. Esimerkiksi kännykät ja tietokoneet on kielletty.

Kulttuurishokit tuovat sarjaan draamaa. Katsojille näytetään käytännössä, kuinka maailma on muuttunut.

- Porukan nuoremmat tytöt halusivat soittaa poikaystävilleen. Tämä ei onnistunut, koska lankapuhelimia ei tahdo löytää enää mistään. Toisaalta tytöt eivät muistaneet poikakavereidensa puhelinnumeroitakaan, kun nykyään ne tallennetaan kännyköiden muistiin, Hero naurahtaa

Ohjelman ei Heron mukaan ole kuitenkaan tarkoitus saarnata menneisyyden kovista oloista. Leikkimielisessä matkailuohjelmassa halutaan löytää menneisyydestä sellaisia piirteitä, jotka ovat arvokkaita myös tämän päivän suomalaiselle.

Matkan määränpää ei ole ryhmille etukäteen selvä

Ryhmien taival etenee vihje kerrallaan. Kellään ei ole etukäteen tietoa siitä, mihin ovat matkalla. Savonlinnaan ryhmäläiset suunnistivat katiskaan piilotetun vihjeen perusteella.

Vaikka kolme ryhmää eivät vielä tiedäkään matkan lopullista päätepistettä, Hero paljastaa, että ohjelman tapahtumat keskittyvät Itä-Suomeen.

Matkareitin suunnitteluun on vaikuttanut ohjelmaan hakeneiden matkustajien omat muistot. Moni on käynyt Itä-Suomessa nuoruudessaan tai on sieltä kotoisin.

Myös tekniset syyt vaikuttivat reitin rakentamiseen.

- Museoautot eivät jaksa kulkea pitkiä matkoja, Hero kertoo.

Tien viereen sammuneen museoauton matkustajat jouduttiin kuljettamaan taksilla Savonlinnaan.

Lomamatkaa pääsee seuraamaan televisiosta alkuvuonna 2013.