Räjähdekonttimetsä hermostuttaa asukkaita Lopella

Jättimäiseksi suunniteltu metsäinen räjähdevarasto Lopen Läyliäisissä on nostanut pienen kylän asukkaat takajaloilleen. Räjähdekonttien turvallisuuteen ei luoteta. Dynamiittia ja nalleja varastoiva yhtiö vakuuttaa turvatoimenpiteiden olevan riittäviä.

Kotimaa
Tällaisia aidalla suojattuja kontteja on Läyliäisten kylän tuntumassa yhteensä yhdeksän, joista seitsemässä on räjähteitä ja kahdessa nalleja. Nyt alueelle on varastoitu räjähteitä 33 000 kiloa.YLE / Timo Leponiemi

Iso espanjanlainen räjähteisiin erikoistunut yhtiö Maxam Oy vakuuttaa Lopen Läyliäisten räjähdevaraston olevan riittävän hyvin valvottu.

Perjantaisen Aamupostin mukaan räjähdevarastolle pääsee kenenkään estämättä.

- Metsätien varrella olevan varaston kontit ovat puomilla suljetun tien päässä ja elektronisesti valvottuja, kertoo Maxam Oy:n kuljetustyöntekijä Tommi Mäkinen.

- Tuollahan on ensin puomi, joka on lukittuna ja nämä ovat verkkoaidattuja. Täällä on elektroninen valvonta jokaisessa häkissä. Täällä on yhdeksän häkkikonttia.

Eli tänne ei niin vain kävellä?

- Kyllähän, jos joku haluaa, puomista aina pääsee lävitse, mutta heti kun tulee tänne aidan sisäpuolelle, niin liiketunnistin huomaa, että täällä on joku. Sitten me saamme tiedon, jos täällä liiketunnistin ilmaisee jotakin.

Räjähdeverastolla on lupa maksimissaan 49 000 kilolle räjähteitä ja puolelle miljoonalle nallille.

"Olemme pommin päällä"

Räjähdekontit ovat olleet maastossa jo pari vuotta, mutta ympäristön asukkaat saivat tietää niiden sisällöstä vasta muutama viikko sitten. Yhtiö hakee konteilleen nyt pysyvää sijoituslupaa. Hakemuksesta on tehty kuusi muistutusta.

-Istumme täällä pommin päällä. Haluaako kukaan ostaa täältä enää mitään, kyselee varastoalueen naapurissa elävä Pirjo Lehtoranta. Hän arvelee että asuintalojen arvo romahti, kun räjähdetonnit tulivat naapuriin.

-Tuntuu siltä, että sinne ne ovat tulleet jäädäkseen, Lehtoranta puuskahtaa.

Lopen kunnanhalitus käsittelee asiaa 31. lokakuuta.

Lähteet: YLE Häme