Haavi on hyvä ase lintuasiakkaiden häädössä

Kauppakeskusten sisätiloissa kuuluu joskus varpusten viserrystä tai talitinttien titityytä. Kylmenevät kelit saavat linnut aika ajoin etsimään kaupoista muun muassa leipää ja lämpöä. Lintujen uloshätistelyyn on muun muassa isoilla marketeilla kosolti konsteja.

linnut
Puluja
Niina Ryyppö / Yle

Kiinni olleessa Alkossa tepastellut talitintti herätti hiljattain ohikulkijoiden huomion jyväskyläläisessä kauppakeskuksessa. Tintti tuntui tutustuvan kaikessa rauhassa viinakaupan valikoimiin: se istui viinipullojen päällä, tutki hanapakkauksia ja pyrähti myös kassahihnalle hyppimään.

Lintuja pääsee silloin tällöin kauppohin sisälle ovista, lastauslaitureiden kautta ja joskus myös ilmastointikanavista.

Ulos ensijaisesti elävänä

Varsinkin kauppojen ruokaosastoilla linnut ovat hygieniariski ja ne pyritään ajamaan kaupasta ulos mahdollisimman pian. Lintuja pyydystetään kauppojen ovien sulkeuduttua muun muassa pitkävartisilla haaveilla, verkoilla ja joskus myös loukulla, jossa on ruokaa houkuttimena.

Jyväskylän Seppälän ja Keljon Prismojen johtaja Juha Julkunen kertoo, että marketteihin eksyneet linnut eivät ole mikään iso riesa. Julkunen myös kumoaa huhupuheet, että Prisman takahuonessa olisi ilmakivääri siltä varalta, ettei lintuja saada muilla konsteilla ulos.

Keski-Suomen ELY-keskuksesta ylitarkastaja Auvo Hamarus toteaa, että ensisijaisesti linnut pitäisi pyrkiä häätämään sisätiloita elävänä, mutta joskus niiden lopettaminenkin voi tulla kyseeseen.

- Tietysti suositellaan ensin kiinniottoa, mutta jos tilanne on todella ongelmallinen, niin linnun lopettaminenkin voi tulla kyseeseen. Jos puhutaan luonnonsuojelulain nojalla rauhotetuista lajeista, niin lupa lopettamiseen on ELY-keskukselta haettava. Yleisin niistä on varmaan tavanomainen varpunen, sanoo Hamarus.

Hamarus kertoo, että kauppakeskuksiin sisälle eksyneiden lintujen lopettamiseen on käytetty joskus ilmatoimisia aseita, joilla ampuminen on sisätiloissa turvallista.

- Ja poliisillahan on oikeudet poistaa eläimiä, jos ja kun ne ovat ihmiselle vaaraksi. Ja kyllä me käydään katsomassa, mikä on pielessä, jos linnut usein ovat sisällä, että pidetäänkö esimerkiksi isoja ovia säännöllisesti auki, onko ovia, joissa ei ole etuteltaa tai vastavaa, pääsevätkö linnut varastotilojen korkeista ovista sisälle lastauksen aikana ja niin edelleen, kuvailee Hamarus.

Lintu lentää valoa kohti

Lassila & Tikanojan työnjohtaja Harri Lyyran mukaan Jyväskylän keskustan kauppakeskuksiin eksyy joskus pulujakin sisälle. Lintuja käydään Lyyran mukaan hätistelemässä ulos muutaman kerran syksyssä.

- Jos sisällä on lintuja, niin yleensä aukaistaan savunpoistoluukkuja katosta ja vähän hätistellään, niin kyllä ne aika helposti ulos lähtee. Haavilla ja kalaverkoilla lintuja on joskus pyydystetty ja ennaltaehkäisynä käytetty lastaussilloissa pelotushaukkoja ja niistä on ollut apuakin, sanoo Lyyra.

Harri Högmander Keski-Suomen Lintutieteellisestä Yhdistyksestä kertoo puolestaan, että esimerkiksi asuntoon sisälle eksyneen pikkulinnun saa lennähtämään ulos myös niin, että sammuttaa valot, vetää verhot eteen ja avaa ikkunan tai oven - lintu pyrähtää yleensä pikavauhtia valoa kohti.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski