Suomalaisen taiteen paha poika on esillä Retretissä

Tyko Sallisen taide on laajasti esillä Retretin kesänäyttelyssä Punkaharjulla.

kulttuuri
Yksityiskohta Tyko Sallisen vaimoaan "Mirriä" esittävästä maalauksesta.
Yksityiskohta Tyko Sallisen vaimoaan "Mirriä" esittävästä maalauksesta.Yle

Suomalainen ekspressionismi on esillä Taidekeskus Retretissä Punkaharjulla. Näytteillä on runsaat sata teosta, niistä suurin osa on Suomen taiteen pahana poikana pidetyltä Tyko Salliselta.

Retretin näyttelyssä hypätään ajassa 100 vuotta taaksepäin, 1910-luvun suomalaiseen ekspressionismiin. Esillä on erityisesti Tyko Sallinen, jonka omasta vaimostaan Helmi Vartiaisesta maalaamat muotokuvat, Mirrit, herättivät aikoinaan suurta pahennusta.

Hän oli sellainen vauhdikas rääväsuu.

Anne-Maj Salin

- Sallinen on varmasti maalannut näissä teoksissa monia muitakin tuntemuksia. Vaikka mallina on ollut hänen vaimonsa, niin se ei välttämättä ehkä olekaan se Helmi vaan yleensä nainen. Sallinen loi tavallaan uutta kauneuskäsitystä, kertoo Taidekeskus Retretin toimitusjohtaja Anne-Maj Salin.

Sallinen kuvasi kansaa juurevasti

Tyko Sallisen maalauksia esillä Retretissä.
Tyko Sallisen maalauksia esillä Retretissä kesällä 2012.Yle

Sallisen lisäksi näyttelyyn ovat päässeet mukaan hänen taiteilijakaverinsa Jalmari Ruokokoski, Alwar Cavén ja Valle Rosenberg. Taiteilijakatarasta pidettiin radikaalina ja jopa villinä, eivätkä he epäröineet herättää pahennusta. Etenkin Sallisen rujot ihmiskuvaukset herättivät usein hämmennystä.

Tunnustusta alkoi kuitenkin pian tulla. Samaan aikaan sävyt synkkenivät. Uusi itsenäinen Suomi tarvitsi juurevaa kansankuvausta ja siihen sopivat hyvin Sallisen tunnetuimmat teokset Jytkyt ja Hihhulit.

- Hän tutki mielellään joukkoilmiöitä ja joukkojen psykologiaa. Häntä kiinnosti kuvata joukkoja toiminnassa, sanoo Anne-Maj Salin.

Sallinen oli vahva persoonallisuus, mikä myös näkyy hänen teoksissaan.

- Hän oli sellainen vauhdikas rääväsuu. Hän on se taiteilija, joka on varmasti jäänyt mieleen 1910-luvulla, toteaa Retretin toimitusjohtaja Anne-Maj Salin.