Tulitaukosopimus ei lopettanut tulitusta Jemenissä - Saleh valmis astumaan syrjään

Tuore tulitaukosopimus ei näytä lopettaneen väkivaltaisuuksia Jemenissä. Hallitus kertoi päivällä solmineensa tulitauon kapinalliskenraali Ali Mohsenin kanssa. Tulitus on kuitenkin jatkunut muun muassa pääkaupungissa Sanaassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Taizissa. Presidentti Ali Abdullah Saleh on aikeissa jättää tehtävänsä.

kansannousut

Sairaala- ja heimolähteiden mukaan tiistain väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 15 ihmistä.

Taizissa asukkaat sanovat seitsemän ihmisen kuolleen hallituksen joukkojen tulituksessa. Sisäministeriö kertoo myös neljän poliisin kuolleen.

Heimolähteet puolestaan kertovat, että ainakin yksi ihminen on kuollut ja yhdeksän haavoittunut tulituksessa al-Hasaban kaupungissa.

Ennen tulitaukosopimusta pääkaupungissa Sanaassa kuoli kolme ihmistä ja haavoittui ainakin 40, kun hallituksen joukot avasivat tulen demokratiaa vaativia mielenosoittajia kohti, sairaalalähteet kertovat. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat asukkaat kertovat, että tulitaukosopimuksen jälkeen Sanaan pohjoisosassa on kuulunut räjähdyksiä.

USA: Saleh vaihtoi presidenttiyden koskemattomuuteen

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh aikoo astua syrjään valtion päämiehen tehtävistä.

Ulkoministeriö sanoo Salehin kertoneen USA:n Jemenin suurlähettiläälle, että hän aikoo pitää kiinni muiden Persianlahden valtioiden välittämästä suunnitelmasta, jonka mukaan Saleh joutuu luopumaan presidentin tehtävistä 30 päivän kuluessa vastineeksi omasta koskemattomuudestaan.

Tulitauon piti alkaa heti

Aiemmin tiistaina hallitus ilmoitti päässeensä Mohsenin joukkojen kanssa sopuun tulitauosta, jonka piti alkaa heti. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan tulitaukoon ovat suostuneet myös sheikki Sadeq al-Ahmarin johtamat heimojoukot, jotka ovat tukeneet demokratiaa vaativaa Jemenin oppositiota.

Sheikki Sadeqin veli kertoo kuitenkin uutistoimisto AFP:lle, että presidentti Ali Abdullah Salehia tukevat joukot ovat jatkaneet hyökkäyksiä heitä vastaan al-Hasabassa.

- Hallitus ei noudattanut tulitaukoa hetkeäkään. Kotejamme tulitetaan, sheikki Hemyar kertoi AFP:lle puhelimitse. Myös al-Hasaban asukkaat ovat kertoneet tulituksesta ja räjähdyksistä.

Tuore tulitaukosopimus solmittiin neljä päivää sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Jemenin väkivaltaisuudet tuomitsevan päätöslauselman. Siinä vaaditaan myös Salehia hyväksymään Persianlahden maiden aloite, jonka mukaan hän luopuisi vallasta.

Jemenissä on solmittu aiemminkin tulitaukosopimuksia, mutta ne ovat kariutuneet. Maata ovat ravisuttaneet väkivaltaisuudet siitä lähtien, kun laajat protestit Salehia vastaan alkoivat viime talvena.

Lähteet: AFP, Reuters