Puola tutkii uudelleen Auschwitz-rikoksia

Puolan viraomaiset ovat avanneet uudelleen tutkimukset rikoksista, joita tehtiin toisen maailmansodan aikana Auschwitzin keskitysleirissä. Yhtenä tavoitteena on jäljittää vielä elossa olevia natsirikollisia.

Ulkomaat
Auschwitzin kuuluisa portti, jonka päällä lukee ARBEIT MACHT FREI.
Frank Leonhardt / EPA

On arvioitu, että leirissä sai surmansa noin 1,5 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa oli juutalaisia Puolasta ja muualta Euroopasta. Edellinen tutkimuskierros päättyi 1980-luvulla, ilman yhtään syytettä.

Tutkimuksen tekee Kansallinen muistamisen instituutti, ja se saatetaan laajentaa koskemaan myös muita Puolassa toimineita keskitysleirejä.

- Emme sulje pois mahdollisuutta, että löydämme elossa olevia Auschwitz-Birkenaun entisiä työntekijöitä, jolloin heitä voidaan syyttää rikoksista Puolan kansaa vastaan, sanoo Krakovassa toimivan instituutin johtaja Piotr Piatek.

Puola nosti syytteet natsirikoksista viimeksi vuonna 2001, jolloin se myös tuomitsi puolalaisen Henryk Manian kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen osallisuudesta Chelmnon leirissä tehtyyn kansamurhaan.

Juutalaisjärjestöissä tutkimukset otettiin vastaan tervetulleina.

- Tässä ei palvella ainoastaan oikeutta, vaan myös opetuksellisia ja muistamisen arvoja, jotka antavat merkitystä tälle ponnistukselle, sanoi Elan Steinberg amerikkalaisesta holokaustista selvinneiden ja heidän jälkeläistensä järjestöstä.

Lähteet: Reuters