1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Laser voi jättää hammaslääkäripelon historiaan

Laserin käyttö hampaiden hoidossa on lisääntynyt, mutta silti Suomi on jäljessä monista muista Euroopan maista. Laserin suurin etu on hoitojen kivuttomuus. Nyt laserlaitteita on lähinnä vain joillakin yksityisillä hammaslääkäriasemilla.

terveys
Laserlaite
Laserlaitteesta valitaan kuhunkin toimenpiteeseen sopiva ohjelma.Jarkko Heikkinen / YLE
Laserpora
Laserin mahdollisuudet ovat monet. Katso Heidi Harjun toimittama juttu. Kuvaus&leikkaus Jarkko Heikkinen (2:12)

Laserin käyttö on mullistamassa suun ja hampaiden hoidon. Lasersäteellä poraaminen on kivutonta ja tärinätöntä, lisäksi pitkäaikainen ja kivualias juurihoito pystytään tekemään laserilla yhden käynnin aikana.

Laserin mahdollistaman kivuttoman hampaidenhoidon takia potilas ei enää tarvitse esimerkiksi puudutusta.

- Puudutuksen toki saa aina, jos sen haluaa, mutta suosittelen kokeilemaan laserilla poraamista ilman puudutusta, koska ei se piikkikään niin mukava ole, rohkaisee hammaslääkäri Jaana Sippus A-Hammaslääkäreistä Vaasasta.

Vaasalainen Riitta Lehtonen uskaltautui Sippuksen vastaanotolle ilman puudutusta. Lehtosen alahampaan ienrajassa oleva reikä porataan tällä kertaa lasersäteellä. Perinteistä poraamista hän on aina jännittänyt - nytkin jännittää, mutta syynä se, että laser on hänelle aivan uusi tuttavuus.

- Omalla tavallaan tietenkin tämä on jännittävää. Tämmöinen säde sanana aina jotenkin pikkuisen mietityttää, että mistä on kysymys, Riitta Lehtonen arvioi hammaslääkärin tuolilla juuri ennen toimenpidettä.

- Jos ajatellaan, että niistä potilaista, jotka kivun ja pelon takia joudutaan puuduttamaan, voidaan 80 prosenttia hoitaa laserin ansiosta ilman puudutusta, sillonhan se on ihan mahtava lopputulos, sanoo hammaslääkäri Jaana Sippus.

Laser ei vielä kaikkien ulottuvilla

Yksityinen hammasasema Vaasassa on hiljattain hankkinut peräti kolme laserlaitetta, ja hammaslääkäreiden koulutus laserin käyttöön piti hakea Saksasta asti. Kaikkiaan Suomessa on vain parikymmentä laserkoulutettua hammaslääkäriä ja laitteita vielä tätäkin vähemmän. Suomi on jäänyt jälkeen monista muista maista.

- Ikävä kyllä olemme jäljessä, vaikka muissa asioissa olemme terveydenhuollon edelläkävijöitä. Ruotsissa on varmaan noin 80 laseria käytössä, ja maailmalla laseria käytetään vajaassa 40 maassa. Mutta hyvää vauhtia Suomessakin ollaan tulossa, kertoo Jaana Sippus A-Hammaslääkäreistä.

Toistaiseksi laseria käytetään pääasiassa vain muutamilla yksityisillä hammasasemilla. Yksi syy laitteiden pieneen määrään on kallis hinta. Sippus toivoo, että jossain vaiheessa myös kunnallinen hammashoito voisi siirtyä laserhoitoon, sillä laser voi jättää hammaslääkäripelon unholaan.

- Näin ainakin kertoivat Saksassa, että ne lapset, jotka kasvavat laserin kanssa ovat täysin tietämättömiä, mitä ns. oikea hammashoito on, koska heillä ei ole mitään tällaisia ikäviä kokemuksia, Sippus naurahtaa.

Kokemusta rikkaampana

Laserpora ei pitänyt aivan yhtä kovaa ääntä kuin perinteinen pora. Ääntä kuitenkin laitteesta lähti toisin kuin ennalta voisi luulla. Kun Riitta Lehtonen istui hammaslääkärin tuolille, Jaana Sippus valitsi laserlaitteesta hampaan poraamiseen tarkoitetun ohjelman ja alkoi porata punaisella valolla. Poraamisen jälkeen hampaan paikkaaminen tapahtui edelleen perinteisesti. Mutta lunastiko toimenpide odotukset?

- Se ei tuntunut oikeastaan miltään. Ei ainakaan mitään kipua - ei mitään pienintäkään kipua missään. Aivan mahtavaa. Jatkossakin toivon, että ihan varmasti, missä laser vain sopii käytettäväksi, niin siitä vaan, Lehtonen vakuuttaa.

Laserin mahdollisuudet ovat monet

Laseria voi käyttää moneen, esimerkiksi erilaisten haavojen, aftojen ja herpesrakkuloiden poistamiseen. Lisäksi Vaasassa laitteilla aiotaan jatkossa tehdä myös kuorsaus- ja uniapnealeikkauksia.

- Saamme pian laitteeseen lisäosan, jolla se on mahdollista. Sen jälkeen käymme vielä koulutuksen. Todennäköisesti hoidot voidaan aloittaa jo tulevana keväänä, arvioi hammaslääkäri Jaana Sippus A-Hammaslääkäreistä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Heidi-Maria Harju

Lue seuraavaksi