1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rovaniemen yökerhoampuminen elokuvaksi

Rovaniemellä yökerhon edustalla tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta on tehty lyhytelokuva. Hiljainen Viikko on 20 minuuttia kestävä tarina kahdesta toisilleen tuntemattomista henkilöistä, joita yhdistää ampumavälikohtauksesta aiheutuva syyllisyys.

Rosa Salomaa (vas) ja Niilo Syväoja näyttelevät lyhytelokuvassa. Kuva: Making Movies - Nordberg & Aho Oy

Elokuvan ohjaaja Jussi Hiltunen oli itse henkilökohtaisesti paikalla kun kaksi henkeä vaatinut ampumavälikohtaus tapahtui yökerho Doriksen edustalla runsaat kolme vuotta sitten.

- Tapahtuma vaikutti minuun, koska en ole vielä kohdannut niin voimakkaasti kuolemanpelkoa mitä sillä hetkellä. Näin kaiken tapahtuneen itse, Hiltunen kuvailee.

Hiltunen kertoo, että ampuvälikohtaus oli purettu paperille jo seuraavana aamuna.

- Sain aikaan lyhyen tiivistelmän, jota aloin sitten tajoilemaan tarinana, jota yritetään tehdä elokuvaksi, Hiltunen kuvailee elokuvan syntyä.

Ohjaaja myöntää, että on kohtalonomaista että juuri hän elokuvantekijänä sattui olemaan sellaisten tapahtumien keskellä, jotka on helppo muokata elokuvaksi.

- Pysähdyin miettimään asiaa eräs päivä. Kohtalon ivaa on se, että myös aikaisemmat elokuvani ovat kertoneet elämän arvaamattomuudesta, mitä nämä tapahtumat kaiken kaikkiaan oli, HIltunen pohtii.

Nimekäs näyttelijäkaarti

Elokuvan pääosissa nähdään Antti Luusuaniemi, Rosa Salomaa ja Sampo Sarkola, joka on palkittu miessivuosa-Jussissa elokuvasta Kohtaamisia. Tv:stä ja useista elokuvista tuttu Luusuaniemi päätyi rooliin elokuvan tuotantoyhtiön Making Movies - Nordberg & Aho Oy:n kautta.

- Etsin sopivaa kasvoa elokuvaan ja Luusuaniemeltä oli juuri tullut Veijarit-elokuva. Antti oli sopiva henkilö esittämään portsaria elokuvaani, koska hän oli fyysisesti hyvässä kunnossa. Pohjoisen kielikin sopi suuhun, koska hän on pohjoisen poikia, Hiltunen sanoo.

Pitkä elokuva haaveena

Elokuvalla on niin sanottu kolmikantarahoitus. Sen ovat rahoitteet Suomen elokuvasäätiö, AVEK ja Yleisradio. Elokuvasäätiön osuus elokuvan rahoituksesta on suurin, 120 000 euroa.

Hiltunen kertoo, että hänen päätavoitteenaan olisi päästä ohjaamaan pitkä, koko illan elokuva. Käsikirjoitus on jo tekeillä.

- Käsikirjoitustyö on kuitenkin vielä niin alussa, että en hiisku siitä sen enempää. Pitkää elokuvaa päin mennään, jos vain päästään. Yritys on ainakin kova, Hiltunen sanoo.

Hiljainen Viikko nähdään ensi-illassa Arktista Vimmaa-mediafestivaaleilla Rovaniemellä lauantaina.