Saarioisten teurasjätteestä tutkintapyyntö

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on jättänyt tutkintapyynnön Saarioisten Jyväskylän teurastamosta. Saarioinen kertoi lokakuun lopussa, että teurastamolla oli käytetty turkiseläinten rehun raaka-aineena naudan suolta vastoin määräyksiä usean vuoden ajan. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV3.

Saarioinen Konserni
YLE Keski-Suomi / Matti Myller

MTV3:n uutisten mukaan tutkinta saattaa uutisen mukaan kohdistua myös Eviran omiin toimiin, esimerkiksi tarkastuseläinlääkärin toimintaan teurastamossa.

Rikoskomisario Olavi Saunamäki Keski-Suomen poliisilaitokselta vahvistaa, että 9.11. päivätty tutkintapyyntö on saapunut poliisille.

- Asia etenee niin, että olemme tänään tehneet suunnitelmia tutkinnan järjestämiseksi ja pyrimme ottamaan syyttäjänviraston mukaan. Syyttäjäyhteistyö on tärkeää, sillä rikosnimike on niin harvinainen, eli rehulakirikkomus. Poliisi joutuu tutkimaan tällaista erittäin harvoin.

Koska tutkintapyynnössä mainitaan useiden vuosien vääränlaisesta toiminnasta, Saunamäki arvioi tutkinnan kestävän kuukausia. Rehulakirikkomuksesta rangaistaan sakoilla, mutta Saunamäen mukaan ongelmallista on se, että Saarioinen on jo saanut toiminnallaan sellaista taloudellista hyötyä, joka voi olla huomattavasti sakkorangaistusta suurempi.

Saunamäen mukaan hyvä asia on se, että käytännöt Saarioisten tehtaalla asiat tehdään nyt nykyaikaisella, määräysten mukaisella tavalla.

- On muistettava, että tutkimme todellakin vuosien takaista toimintaa. Nyt siellä on asiat kunnossa, Saunamäki muistuttaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi, MTV3