Rakentajat-veistos jäi rakennustyömaan saartamaksi

Moottoritien katetyömaa on saartanut betonisen Rakentajat-veistoksen Hämeenlinnassa. Työmaan jalkoihin jäänyt raskas betonimonumentti on tummunut ajansaatossa ja maa-alue veistoksen alla on painunut pahasti.

betoni
Kummilan patsas Hämeenlinnassa on jäänyt huonoon paikkaan ja huonoon kuntoon.
Kummilan patsas Hämeenlinnassa on jäänyt huonoon paikkaan ja huonoon kuntoon.YLE / Ville Välimäki

Hämeenlinnalainen jo edesmennyt rakennusliike Kummila Oy lahjoitti betonisen Rakentajat-veistoksen Hämeenlinnan kaupungille vuonna 1973. Kari Juvan suunnittelema veistos kuvaa rakentajia telineillä. Suurikokoinen veistos sijoitettiin Lahdensivuntien puistoon Myllymäen kupeeseen.

Vuosikymmenten saatossa veistos on tummunut ja etenkin sadesäällä se on varsin kurjan näköinen. Veistos on herättänyt ristiriitaisia tunteita kaupunkilaisten keskuudessa- monet ovat jopa esittäneet monumentin hävittämistä.

Rakentajat saarroksissa

Syyskuussa alkoivat Hämeenlinnassa moottoritien katetyöt, joiden seurauksena kadunrakennustöitä tehdään myös Lahdensivuntiellä, ja näin Rakentajat-veistos joutui työmaa-alueen keskelle. Kummila-patsaaksikin kutsutun veistoksen ja sitä ympäröivän puiston kunnostus onkin noussut ajankohtaiseksi, kertoo Hämeenlinnan yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden tilaajajohtaja Päivi Saloranta.

- Me ollaan nyt tekemässä tarjouspyyntöä siitä, kuinka patsas saadaan entisen väriseksi ja millä tavalla. Se selvitys tullaan tekemään tässä ihan lähikuukausina.

Päivi Saloranta sanoo, että Lahdensivuntien puisto on paras paikka veistokselle myös kunnostuksen jälkeen.

- Kun keskusteltiin tästä veistoksen kunnostuksesta taiteilijan kanssa, niin hän oli samaa mieltä kanssani siitä, että me voitaisiin pitää patsas tässä samassa puistossa. Koska tämä sopii tähän urbaaniin kaupunkiympäristöön ja liikennemiljööseen.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen