Tamperelaismiestä ei päästetä Chileen

Tampereella asuva chileläinen pakolainen Hugo Marchant käännytettiin Santiago de Chilen lentokentältä keskiviikkona. Marchant yritti 19 maastakarkoitusvuoden jälkeen päästä käymään Chilessä, mutta maassa ovat edelleen voimassa diktatuurin aikaiset karkoitustuomiot.

Chile

Chilestä Hugo Marchant lähetettiin yöksi Argentiinaan. Hänen tyttärensä Javiera Marchant Aedo jäi Chilen puolelle odottamaan.

- Isää ei varsinaisesti pidätetty, mutta poliisi otti hänet huomaansa. Anoimme isälle lupaa viettää yönsä lentokentän kansainvälisellä alueelle, koska tiesimme saman hässäkän jatkuvan taas aamulla. Anomus kuitenkin hylättiin, Javiera Marchant Aedo kertaa tapahtumia torstaiaamuna.

Diktatuurin aikaiset tuomiot voimassa

Hugo Marchant on sekä Suomen että Chilen kansalainen. Hänet karkotettiin Chilestä 19 vuotta sitten hänen taisteltuaan Pinochetin diktatuuria vastaan.

Nykyään Chile on demokraattinen valtio, mutta diktatuurin aikaiset karkoitustuomiot ovat yhä voimassa.

- Chilessä on jo yleisesti tunnustettu, että diktatuuria vastaan taistelleet ihmiset eivät olleet rikollisia, vaan ihmisoikeuksien puolestapuhujia. Totuuskomissiolla on asiasta tutkimus ja asiakirjat. Siitä huolimatta isälläni ja muutamalla muulla ei vieläkään ole asiaa Chileen, Javiera Marchant Aedo toteaa.

Marchantin pidätystä ja maastakarkoituslakeja vastaan on noussut protestiliike Chilessä.

- Täällä toimii nyt Loppu maastakarkotukselle -liike. Lentokentällä meitä odotti viitisenkymmentä ihmistä, jotka halusivat osoittaa tukensa isälle. Heidän joukossaan oli muun muassa asianajajia ja entisiä vankeja.

Kävelylle vapaan miehen kanssa?

Kun Hugo Marchant pääsee takaisin Santiago de Chilen kentälle vuorossa on vielä yksi yritys.

- Koitamme vielä kerran asianajajien kanssa. Olemme tehneet hakemuksen siihen sotilastuomioistuimeen, jossa isän tapausta on aikanaan käsitelty. Pyydämme, että isä saisi inhimillisiin syihin vedoten olla Chilessä kahdesta kolmeen viikkoon.

Javiera Marchant Aedo on matkalla keräämässä materiaalia perheensä historiaa käsittelevää kirjaa varten. Kirjaprojekti on hänelle tärkeä, mutta matkaan lähdössä painoivat ennen kaikkea henkilökohtaiset syyt.

- Olen pienestä pitäen haaveillut siitä, että vielä joskus saisin kävellä Santiagon kaduilla isän kanssa niin, että hän olisi vapaa mies.

Lähteet: YLE Tampere