Viulunsoittaja katolla valtaa esiintymislavan

Oulun kaupunginteatterin kevään musikaali Viulunsoittaja katolla kertoo suvaitsemattomuudesta ja ennakkoluuloista, mutta myös rakkaudesta huumoria unohtamatta.

Viulunsoittaja katolla-esitys Oulun kauupunginteatterissa.

Oulun kaupunginteatterin kevään suursatsaus musikaali Viulunsoittaja katolla tarjoaa koskettavia kohtaloita ennakkoluuloista ja suvaitsemattomuudesta. 1900-luvun alkuun Venäjälle juutalaiskylään sijoittuva tarina kertoo rakkaudesta, joka voittaa elämän vaikeissa olosuhteissa. Viulunsoittaja katolla on yksi maailman suosituimmista musikaaleista. Ensi-iltansa esitys sai Broadwayllä 1964. Oulussa musikaalia on esitetty kaupunginteatterissa 1973. Musikaali perustuu Sholem Aleichemin Tevje, maitomies - tarinoihin.

Ohjaaja Leena Salosen mukaan elämänmyönteinen tarina koskettaa nykypäivän ihmistä.

-Se mitä haluaisin välittää tällä esityksellä on, että meillä kaikilla on omat vaikeutemme ja ongelmamme, jotka meidän pitäisi pyrkiä ratkaisemaan sekä ajattelemaan positiivisesti. Musikaalissa päähenkilö on Tevje, jolla on ihan oikeita vaikeuksia. Hän kuitenkin pystyy ajattelemaan asiat myönteisesti. Siinä olisi jotakin oppimista meille kaikille, Salonen kertoo.

Elämänmyönteisyys voittaa

Viulunsoittaja katolla on tarina elämästä ja rakkaudesta. 1900-luvun alun juutalaisvainoista kertova musikaali tuo koskettavat asiat esille huumorin avulla. Näytelmän päähenkilön elämänmyönteisyys kuvastuu hänen suhteessaan jumalaan.

Kari J. Ristolainen esittää päähenkilö Tevjeä.

- Jumala on Tevjen kaveri. Ne juttelee keskenään näin: Minusta tuntuu, että sinulla käy aika pitkäksi siellä ylhäällä. Sinä mietit, että mitä keljuuksia minä tänään sinulle keksisin. Tevje pyytää apua ja kertoo arkipäiväisistä asioista. Esimerkiksi hevosen vasen takajalka on mennyt huonoon kuntoon. Voisiko sitä jelpata jollain tavalla? Se on aika jännää, sanailee Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Ristolainen.

Musikaali toteutetaan yhteistyössä Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssiopiskelijoiden kanssa. Koreografiasta vastaa Jorma Uotinen. Ensi-iltansa yli 70 esiintyjän musikaali saa Oulussa 19. helmikuuta 2011.