Lapin matkailuväki hermostuneena sesonkiin

Lapissa matkailuväki valmistautuu talven sesonkiin hermostuneissa tunnelmissa. Päänvaivaa on aiheuttanut lumeton talvi ja Euroopassa vellova velkakriisi.

Lapin Safarit Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Niva. Kuva: YLE / Elina Melamies

Lapin Safarit Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Niva kertoo, että varausennusteissa ollaan silti edellä viime vuotta. Varausennuste oli vielä syksyllä parempi, mutta Euroopan velkakriisi löi todennäköisesti hieman jarrua.

- Epävarmuus tuntuu nyt vaikuttavan varausinnokkuuteen, Niva sanoo.

Häiriötekijöistä huolimatta pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys Lapin Safarit uskoo asiakkaiden määrän kasvavan 3-4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Lapin Safarit Oy järjestää tämän talven sesongilla ohjelmaa jopa yli 100 000 turistille. Viime vuonna luku oli hieman alle vastaavan.

Sesongin alku mennään tekolumella

Suurimmat turistiryhmät saapuvat Lappiin tänä talvena Britanniasta ja Venäjältä. Lapin Safarit järjestää turisteille muun muassa moottorikelkkasafareita, koiravaljakkoajelua ja lumikenkäilyä.

Säät eivät ole kuitenkaan suosineet kysyisiä aktiviteetteja tänä talvena. Sesongin alku joudutaankin hoitamaan pääosin keinolumella.

- Meillä on keinolunta millä me saadaan nyt tuleva viikonloppu hyvinkin hoidettua ja seuraavatkin viikonloput. Keinolumella saadaan hoidettua minimivaatimukset asiakkaan tyytyväisyyden varmistamiseksi. Mutta ei keinolumi tuo kuitenkaan aidon talven vaikutelmaa, Niva harmittelee.