Nato pyytää anteeksi Afganistanin siviiliuhreja

Afganistanin Nato-joukkojen komentaja John Allen on pyytänyt anteeksi sitä, että Naton ilmaiskussa kuoli siviilejä keskiviikkona.

Ulkomaat

Afganistanin Nato-joukkojen komentaja, kenraali John Allen on pyytänyt anteeksi Naton ilmaiskussa kuolleiden siviilien omaisilta. Allen matkusti perjantaina Logarin maakuntaan esittämään pahoittelunsa iskun kohteena olleille kyläläisille ja paikallisille viranomaisille.

Afganistanin viranomaisten mukaan 18 siviiliä kuoli Naton ilmaiskussa Sajawandin kylässä Kabulin eteläpuolella. Uhrien joukossa oli myös lapsia ja naisia. Nato ei ollut aikaisemmin vahvistanut siviiliuhreja.

- Tiedän, ettei anteeksipyyntö tuo takaisin traagisessa onnettomuudessa kuolleita lapsia ja muita uhreja. Haluan, että kuulette anteeksipyyntöni, Allen sanoi maakunnan pääkaupungissa Pul-i-Alamissa sijaitsevassa tukikohdassa.

Siviilejä tappanut isku tapahtui, kun Naton joukot olivat jahtaamassa paikallista taliban-johtajaa. Kenraali John Allenin mukaan joukot eivät tienneet, että asunnossa oli siviilejä. Allenin mukaan sotilaita alettiin tulittaa talosta, jonka jälkeen nämä vastasivat iskemällä rakennukseen.

Uhreja tutkineen lääkärin Wali Wakilin mukaan kapinalliset olivat tunkeutuneet taloon, jossa oli majoittuneena edellisenä iltana vietettyjen häiden vieraita. Wakilin mukaan terroristit olivat myös estäneet siviilejä poistumasta rakennuksesta.

Nato joutui pyytämään kuukauden aikana toista kertaa anteeksi siviiliuhreja Afganistanissa. Toukokuun alussa Allen pahoitteli presidentti Hamid Karzaille Naton kahdessa eri iskussa surmansa saaneita siviilejä.

Lähteet: AP, AFP