Suomalaismies pukeutuu edelleen kravattiin

Ruotsissa ja Suomessa pukeutumistavat ovat kautta aikojen olleet erilaiset, mutta nykyään eroja on vähemmän. Erot huomaa selvästi Tornionlaaksossa. Suurin ero on miesten pukeutumisessa. Suomalainen mies sonnustautuu edelleen juhlatilaisuuksia varten kravattiin.

solmiot
Kuvassa kravatti ja kaulupaita nuoren miehen yllä.
YLE / Raila Paavola

Suomalainen pukeutuminen on varsinkin, miesten pukeutuminen, on perinteikästä ja virallista. Juhlissa miehillä on puku ja kravatti. Ruotsissa on vapaampi tyyli. Esimerkiksi Suomen televisiossa miesuutistenlukija käyttää kravattia, mutta ruotsalaisilla TV-kanavilla näkee kravatittomia uutistenlukijoita.

Tornion Dressmannin myymäläpäällikkö Heli Niemelä on pannut merkille, että erityisesti nuorten miesten tyyli on jo vapaampaa kuin takavuosina.

- Pukeutuminen on muuttumassa vapaammaksi myös juhlapukeutuminen. Enää ei ole pelkästään se valkoinen paita ja sininen solmio. Entistä enemmän revitellään ja hullutellaan vaatteilla, sanoo Niemelä.

Radio Norrbottenin toimittaja Svea Laiti on sitä mieltä, että ruotsalaisnaiset pukeutuvat nykyään yhdenmukaisesti ja Suomessa naiset pukeutuvat yksilöllisemmin.

Nykyään myös kirppikseltä voi löytää hyviä vaatteita, jopa muodikkaita vaatteita. Vaatteiden käyttöaika on nykyään lyhyt, koska muoti muuttuu tiuhaan. Röda Korset pitää Haaparannalla melko kattavaa vaatteiden jälleenmyyntiä. Henkilökunta on pannut merkille, että trendivaatteita haetaan myös kirpputorilta.

Lähteet: YLE Perämeri