1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sota

Jalo Kokkila koki kolmen rintaman kauhut

Itsenäisyyspäivä pysäyttää suomalaiset jälleen muistelemaan sotaveteraanien sankaritekoja. Talvi- ja jatkosodan ohella suuri joukko suomalaisia osallistui sotaan Neuvostoliittoa vastaan myös Saksan itärintamalla. Myöhemmin panttipataljoonaksi nimetyssä SS-joukossa taisteli kaikkiaan noin 1400 vapaaehtoista suomalaissotilasta, joista nykyään elossa on enää 75 miestä. Tänä vuonna 90-vuotispäiviään juhlinut Jalo Kokkila on yksi heistä.

sota

SS-asepukua kantaneet suomalaissotilaat palvelivat etulinjassa osana Saksan armeijaa. 1400 suomalaissotilaan rinnalla itärintaman kauhut koki myös porilainen Jalo Kokkila, jonka värväsi Saksan sotaretkelle hänen oma piirustuksenopettajansa.

- Lukio oli kesken silloin. Sitten vasta, kun olimme siellä Ukrainan aroilla, niin sain tietää, että minusta tuli ylioppilas.

Sotaretki oli suomalaisille raskas. Itärintamalla kaatui kaikkiaan 256 ja haavoittui yli 500 suomalaissotilasta. Myös Kokkila haavoittui itärintamalla useita kertoja, muttei kuitenkaan koskaan vakavasti.

- Kyllä minä olin siellä saksalaisissa sotilassairaaloissa pari kolme kertaa. Mutta ne olivat sellaisia lihashaavoja, ettei niistä. No kerran olin vähän aikaa sokeana, kun tuli ihan viereen.

Aseveljistä tulikin vihollisia

Lopulta yli kahden itärintamavuoden jälkeen Kokkila palasi Suomeen, missä häntä odotti jälleen uusi sota; Tali-Ihantalan ratkaisutaistelut ja lopulta henkisesti raskas yhteenotto entisiä aseveljiä vastaan Lapissa.

- Se olikin viheliäinen sota kyllä, koska silloin ei oikein tiedetty mitä tehdä, kun yhtäkkiä piti alkaa taistelemaan ja vastassa oli vanhoja kavereita.

Ristiriita huomattiin Suomessa kuitenkin nopeasti, ja vanhat SS-veteraanit vapautettiin Lapin taisteluista. Siihen päättyi myös tänä vuonna 90 vuotta täyttäneen veteraanin monivaiheinen sota.

- Onni on ollut mukana, että on näinkin pitkälle päässyt.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi