1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotaunet jäivät viimein pois

Monen sotaveteraanin vuoden tärkein päivä on itsenäisyyspäivä. Suomessa elää vielä noin 47 000 elossa olevaa tunnuksen omaavaa sotaveteraania. Lapissa heitä on noin 4000. Veteraanien keski-ikä on noin 88 vuotta.

sotaveteraanit
Eino Niemi ja Toivo Kangas
Eino Niemi tutkii Toivo Kankaan sota-aikana saamaa ilmoitusta siitä, että Mannerheim on myöntänyt Kankaalle toisen luokan vapaudenmitalin.YLE / Pia Tuukkanen

- Olen joskus miettinyt, että ei sieltä täysin pösilönä tultu. Minusta on aika hyvä, että näinkin pystyy elämään niin kuin ihmiset, Sodankylän Kieringissä asuva Eino Niemi toteaa.

Ensi vuonna 90 vuotta täyttävä Niemi oli menettää henkensä jo ennen rintamalle lähtöä. Sotaväkeen matkalla olleita nuoria kuljettanut kuorma-auto kaatui ja Niemen pää jäi auton renkaan alle. Pehmeä mutaoja pelasti nuoren miehen hengen.

Rintamalle ei olisi ollut pakko lähteä, mutta Niemi halusi ja taisteli jääkärijoukkueessa jatkosodan loppuun saakka.

Unet ovat vasta nyt jääneet pois

Eino Niemi käy usein kylästelemässä samalla kylällä, Kieringissä asuvan Toivo Kankaan luona. Lähekkäin asuvat leskimiehet kahvistelevat ja juttelevat. Joskus puhutaan sota-asioistakin.

- Mie olen koittanut unohtaa ne kaikki sota-asiat silloin kun olen siviiliin päässyt. Nyt vanhuuden höperyys on sen verran tullut, että jotakin muistelen, Eino Niemi kertoo.

- Minulle on sieltä jäänyt sellainen kammo, että mie olin aina unissani jäädä vangiksi. Se on hankalaa semmoinen. Aina 80-luvulle asti näin välistä näitä unia, kertoo ensi vuonna 88 vuotta täyttävä Toivo Kangas.

Vasta viimeisten vuosien kuluessa sotaunet ovat miehiltä jääneet pois.

Vastahakoinen vanki puhuteltiin huonosti

Toivo Kangas on saanut ansioistaan rintamalla tunnustuksia niin Mannerheimilta kuin presidentti Mauno Koivistoltakin.

Toivo on joutunut kolmesti uimaan virran yli turvaan vihollisen hyökätessä päälle. Hän on käynyt hakemassa vangin linjojen takaa ja puhuttanut venäläisen upseerin.

- Erään kerran minulta ammuttiin kiväärin hihnat poikki rynnäkössä. Löysin ampujan eräästä hiekkakuopasta. Yritin ottaa häntä vangiksi, mutta hän ei antautunut, Kangas muistelee.

- Yritimme näyttää miehelle, että nouse ylös ja tule mukaan. Hänellä oli konepistooli, sen vaihdatin kun itselläni oli kivääri.

Venäläinen puhuteltiin ensin elekielellä ja lopuksi aseella.

Veteraanien rivit harvenevat

Kieringin pojat Eino ja Toivo ovat onnellisessa asemassa. Molemmat asuvat vielä omissa kodeissaan. Miehet ovat leskiä, mutta kokevat pärjäävänsä aivan hyvin.

Sotaveteraanien keski-ikä on korkea. Kotona pärjäävien tai yleensä liikkeelle pääsevien määrä vähenee jatkuvasti.

- Me olimme pikkujouluissa viikko sitten. Meitä oli paikalla kahdeksan veteraania, Niemi ja Kangas kertovat.

Sodankylässä on toki enemmänkin veteraaneja, mutta monen kunto ei anna enää myöten lähteä liikkeelle.

Kieringissä itsenäisyyspäivää arvostetaan vuoden tärkeimpänä juhlana. Nuoruuden uhraukset eivät olleet turhia, kun salkoon saa vetää siniristilipun.

Lähteet: YLE Lappi / Pia Tuukkanen

Lue seuraavaksi