Vapon ympäristöjohtaja: "Vesiensuojelu on vahvuutemme"

Vapon uusi ympäristöjohtaja Mia Suominen pitää yhtiötään vesiensuojelun malliesimerkkinä. Oppia voitaisiin jakaa esimerkiksi metsän omistajille. Vanhojen soiden ehtyessä Vapo etsii ahkerasti uusia tuotantoalueita. Yhtiö lupaa pysyä poissa ainakin täysin ojittamattomilta alueilta - ainakin periaatteessa.

Vapo (konserni)

- Vesiensuojelutekniikassa me olemme edelläkävijöitä. Olemme investoineet viimeisen viiden vuoden aikana 80 miljoonaa euroa näihin ratkaisuihin. Se on meidän vahvuus, siinä me olemme hyviä, sanoo ympäristöjohtaja Mia Suominen.

Suomisen näkemykset ovat vahvassa ristiriidassa sen kuvan kanssa, mitä luonnonsuojelujärjestöt yhtiöstä piirtävät. Suominen myöntää, että soiden ojittaminen on lisännyt vesien rehevöitymistä, mutta pitää turveteollisuutta vain pienenä osana kokonaisuutta.

- Silloin kun on ojat, jotka menevät suoraan vesistöihin, kaikki kiintoaines lähtee liikkeelle. Se on jopa kymmenen vuotta se vaikutusaika ojituksen jälkeen, eli ne isot ojitukse kumuloituvat vasta nyt. Meillä on tehty isoimpina vuosina 250-300 000 ha ojituksia ja se näkyy nyt tällä hetkellä. Voin kyllä vakuttaa, että turvetuotanto ei ole syyllinen niihin mutiin. Meidän turvetyömailta tuleva vesi on jopa puhtaampaa tai ainakin samanveroista kuin viereiseltä luonnonsuolta tuleva vesi.

Viimeksi joulukuussa Suomen luonnonsuojeluliitto vaati tiedotteessan valtiota kantamaan omistajavastuunsa ja puuttumaan pikaisesti Vapon toimintaan. Luonnonsuojeluliiton mukaan Vapo hankkii jatkuvasti luonnotilaltaan arvokkaita soita. Vapon ympäristöjohtaja Suomisen mukaan ojittamattomien ja suojeltujen soiden välille ei voi vetää yhtäsuuruusmerkkejä.

- Emme oteta täysin luonnontilaisia soita käyttöön ollenkaan. Tietysti iso osa on sellaisia, että reunat on ojitettu ja keskellä on joku pieni lämpäre. Meidän suoaltaat ovat hyvin monenlaisia, eli aika harvoin on sellainen tilanne, että on täysin ojitettu tai täysin ojittamaton. Mutta kyllä voin sanoa, että ei oteta täysin ojittamattomia alueita käyttöön.

Maa- ja metsätalousministeriön johdolla valmisteltu kansallinen suostrategia julkaistaan tulevana keskiviikkona.

Kuuntele ympäristöjohtaja Mia Suomisen haastattelu.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti