Irtisanotuille tarjolla usein vain koulun penkkiä

Metallialalta irtisanotuilla työntekijöillä on heikot oman alan työllistymisnäkymät. Tuulivoimayhtiö Moventas irtisanoi Jyväskylässä reilu viikko sitten noin 70 työntekijää. Työvoimaviranomaisilla on tarjota heille lähinnä vain uudelleen koulutusta.

irtisanominen
Asiointia TE-toimistoissa yritetään vähentää nykyisestä mm. verkkopalveluja kehittämällä.

Tanja Lähteenmäki Saarijärven Lannevedeltä ehti olla viisi vuotta tarkastajana ja Mauri Korhonen Konnevedeltä 37 vuotta muun muassa hampaan hionta hommissa Moventaksella ennen kuin lopputili tuli. Molemmat viihtyivät työssään hyvin, mutta viimeiset kolme vuotta pitkine lomautuksineen ovat olleet vaikeita.

- Aika kurjaa aikaa on ollut ja hermoja kiristäny puolin ja toisin. Meillä on vielä niin, että puolisoni on ollut samassa firmassa, kertoo Tanja Lähteenmäki.

Esimies ilmoitti työntekijöille irtisanomisista henkilökohtaisesti.

- Tottakai sitä aina miettii, että minkä takia näin kävi. Jos töitä ei ole ja on listoilla, niin kortit on käännetty ja peli loppu, kuvailee Mauri Korhonen.

Metalliala on ollut Suomessa viime vuosina isossa myllerryksessä. Ennen hyvin työllistävä ala on nykyään hyvin epävarma.

- Nyt pitää katsoa, että lähdenkö kouluun vai saanko työpaikan, että vähän kaikki on nyt auki. Keski-Suomessa aion kuitenkin todennäköisesti pysyä, toteaa Lähteenmäki.

- Tottakai työpaikka aina kiinnostaa, mutta olen ainakin sitä mieltä, että kuka ottaa enää viiskuutosen miehen töihin, kun nuorempiakin on tarjolla. Tottakai se harmittaa, että olisi ollut puolitoistavuotta jäljellä ja sitten olisi päässyt eläkeputkeen, sanoo Mauri Korhonen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi