1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Merikalansaalis pieneni, mutta sen arvo suureni

Silakan ja kilohailin kalastus on hyvin keskittynyttä, saaliin purkaminen ulkomaille on yleistynyt.

Kotimaan uutiset

Suomen ammattikalastajien merikalansaalis oli vuonna 2011 yhteensä 120 miljoonaa kiloa. Valtaosa saaliista oli silakkaa, kaikkiaan 98 miljoonaa kiloa. Vaikka kalansaalis oli kokonaisuudessaan kaksi miljoonaa kiloa pienempi kuin edellisvuonna, sen arvo oli kuusi miljoonaa euroa suurempi, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Erityisesti nousi silakkasaaliin arvo. Kalastajat saivat silakasta 18,5 miljoonaa euroa, kun koko merikalansaaliin arvo oli 33 miljoonaa euroa. Silakan tuottajahinta nousi lähes kolmanneksella.

Silakasta valtaosa nousi Selkämereltä. Silakan ja kilohailin kalastus ei kuitenkaan elätä montaa kalastajaa, sillä kahdeksan eniten kalastanutta troolaria sai saaliista puolet.

Turskan kalastus oli vielä harvemmissa käsissä. Reilun miljoonan kilon turskasaalin kalasti muutama alus, ja saalis purettiin Puolan, Ruotsin ja Tanskan satamiin. Purkaminen Suomen ulkopuolelle on yleistynyt, kun osa Suomeen rekisteröidyistä kalastusaluksista on siirtynyt virolaisten ja ruotsalaisten hallintaan.

Lue seuraavaksi