1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gaddafin pojan tavannut australialaisjuristi pidätettiin Libyassa

Muammar Gaddafin poikaa tapaamassa ollut Kansainvälisen rikostuomioistuimen juristi on pidätetty Libyassa.

Ulkomaat
Seif al-Islam Gaddaf.
Seif al-Islam Gaddaf.Imed Lamloum / APF Photo / Lehtikuva

Vangittuna olevaa diktaattori Muammar Gaddafin poikaa Saif al-Islamia tapaamassa ollut Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n asianajaja on pidätetty Libyassa. Libyan viranomaisten mukaan australialainen naisjuristi pidätettiin, koska hän yritti toimittaa Saif al-Islamille ”Libyan turvallisuuden kannalta vaarallisia dokumentteja”.

ICC:n nelihenkinen delegaatio on tapaamassa Gaddafin poikaa Libyan länsiosassa sijaitsevassa Zintanin kaupungissa, jossa tämä on vangittuna. Libyan hallinnon ja ICC:n välimiehenä toimivan lakimiehen Ahmed al-Jehanin mukaan australialaisjuristi on ”kotiarestissa eikä vangittuna ja hänet vapautetaan pian”.

Al-Jehanin mukaan pidätykseen johtaneet dokumentit olivat Saifin entisen avustajan lähettämiä, mutta tarkemmin aineiston sisällöstä ei ole kerrottu.

Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam vangittiin viime marraskuussa, kun hän oli pyrkimässä Libyasta naapurimaa Nigerin puolelle.

Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi Saif al-Islamista pidätysmääräyksen Libyan väkivaltaisen kansannousun aikana. Saif al-Islamin epäillään syyllistyneen ihmisoikeusrikoksiin ja siviilien murhiin.

ICC on vaatinut Libyaa luovuttamaan Saif al-Islamin Haagiin oikeudenkäyntiä varten, mutta Libya aikoo järjestää itse oikeuskäsittelyn.

Libyan pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi surmattiin viime syksynä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi