1. yle.fi
  2. Uutiset

"Puhtaan pöydän ehdokas" Sipilä nousi nopeasti puolueen johtoon

Keskustan uusi puheenjohtaja Juha Sipilä on ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä, Kempeleestä.

politiikka
Keskustan uusi puheenjohtaja Juha Sipilä.
Keskustan uusi puheenjohtaja Juha Sipilä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskusta valitsi puolueelle puheenjohtajaksi yritysjohtajan, jonka arvomaailma muistuttaa entisen puheenjohtajan, nykyisen Perheyrittäjien toimitusjohtajan Matti Vanhasen ajatuksia. Uuden puheenjohtajan ensimmäinen haaste on menestyminen ensi syksyn kuntavaaleissa.

Diplomi-insinööri Juha Sipilä on yritysammattilainen, jonka omaisuus on peräisin radiotaajuuskomponentteja valmistavan Solitran myynnistä.

Vasta vuoden eduskunnassa ollut Sipilä nousi eduskuntaryhmässään heti hyviin asemiin. Hän on ryhmänsä varapuheenjohtaja ja talousvaliokunnan, ympäristövaliokunnan ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen. 51-vuotiaalla Sipilällä on viisi lasta ja neljä lastenlasta.

Sipilälle ovat tärkeitä kristilliset arvot ja hengellinen vakaumus. Hän kuuluu lestadiolaistaustaiseen Rauhan Sana -liikkeeseen, mutta ei määrittele itseään lestadiolaiseksi.

Yrittäjätaustaisen Sipilän erikoisin harrastus on puukaasuautoilu. Ajatus puukaasuautosta syntyi Sipilän mukaan päähänpinttymästä päästä irti tuontiöljystä. El Kamina -autolla tulee ajettua hänen mukaansa 6 000 - 10 000 kilometriä vuodessa.

Puheenjohtajakisaan Sipilä lähti eduskuntaryhmän enemmistön suosikkina. Ajatus ehdokkuudesta syntyi vasta kevättalvellla Mari Kiviniemen ilmoitettua vetäytymisestään.

Sipilä on korostanut tulevansa politiikan ulkopuolelta ja mainostanut itseään puhtaan pöydän ehdokkaana.

Sipilä on kertonut tarinan kokoomuslaisesta yrittäjäystävästään, jolle Sipilä paljasti lähtevänsä kansanedustajaehdokkaaksi. Yrittäjä kysyi mikä puolue. Sipilä vastasi keskusta. Yrittäjä oli hetken hiljaa ja sanoi: Ei se haittaa!

Lue seuraavaksi