Urpilainen: Selvää, että tukipaketti myönnetään

Espanjalle myönnettävän tukipaketin yksityiskohdat ovat vielä summaa myöten auki. Jos tuki myönnetään väliaikaisen rahaston ERVV:n kautta, Suomi vaatii tuelle vakuudet, Urpilainen sanoo.

talous

Jonkinlainen tukipaketti Espanjalle myönnetään, mutta yksityiskohdat, kuten summa, ovat vielä auki, sanoo valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.).

Auki on myös se, myönnetäänkö tuki väliaikaisen rahaston ERVV:n vai pysyvän rahaston EVM:n kautta, Urpilainen sanoi Kokkolassa pitämässään tiedotustilaisuudessa lauantaina illalla.

Jos tuki myönnetään ERVV:n kautta, niin Suomi vaatii tuelle vakuudet. Jos taas tuki myönnetään EVM:n kautta, niin vakuuksia ei vaadita, koska siinä tapauksessa suomalaiset veronmaksajat ovat Urpilaisen mukaan paremmassa asemassa.

- Pysyvässä mekanismissa vastuu säilyisi myös Espanjalla, väistyvän takaajan ongelmaa ei tällöin olisi, Urpilainen kuvailee pysyvän mekanismin hyviä puolia.

Hän ei vielä osannut arvioida kumpi olisi Suomelle parempi, mutta piti mahdollisena sitä, että pysyvän rahaston EVM:n kautta myönnetty tuki olisi Suomelle parempi. Pysyvän rahaston EVM:n on määrä aloittaa toimintansa heinäkuussa.

Euromaiden valtiovarainministerit pitivät Espanjan pankkitukea koskevan puhelinkokouksen lauantaina illalla.

Ellei Espanjaa avusteta ulkopuolisella lainalla, seurauksena olisi suurella todennäköisyydellä vaikeasti ennustettavia ongelmia koko EU:n taloudelle ja myös maailmanlaajuisesti, arvioivat asiantuntijat.