20 vuotta Rion ilmastokokouksen jälkeen maailma voi huonommin kuin koskaan ennen

Maailman johtajat kokoontuvat kahden viikon kuluttua Rio 20+ ilmastokokoukseen ratkomaan maailman ympäristöongelmia. Ympäristöongelmat ovat viime vuosina jääneet jalkoihin talousongelmien kanssa painivassa maailmassa.

Ulkomaat
Pelastettuja patagonianpingviinejä June Keysin pingviinien habitaatissa, Long Beachillä, Kaliforniassa.
Frederic J. Brown / AFP / Lehtikuva

Kaksikymmentä vuotta sitten optimismi heijasteli Rio de Janeirossa järjestettyä YK:n suurta ilmastokokousta. Maailman johtajat sanoivat, että kokous tulisi olemaan käänteentekevä.

Kylmän sodan jälkeinen hurmos ja intohimo taistella ongelmia vastaan tulevalla vuosituhannella siivittivät vuonna 1992 järjestettyä YK:n ilmastokokousta.

Kokouksessa tehtiin suunnitelma kestävän kehityksen edistämiseksi ja luonnon tuhoutumisen estämiseksi. Kokouksessa luotiin myös YK:n mekanismi uhkaavan ilmastonmuutoksen torjumiseksi, aavikoitumisen ehkäisemiseksi sekä eliölajien sukupuuton pysäyttämiseksi.

Maailman johtajat kokoontuvat nyt jälleen Rio de Janeiroon 20.-22. kesäkuuta, 20 vuoden tauon jälkeen.

Ympäristö jäänyt talousongelmien jalkoihin

Tänä päivänä lähes millä tahansa mittarilla mitattuna maapallon tila on huonompi kuin koskaan ennen. Asia käy ilmi myös YK:n ympäristöohjelman viime viikolla julkaisemasta raportista.

Tahtoa ja kykyä vihreään kasvuun ei näy löytyvän jo neljä vuotta maailmanlaajuisen talouskurimuksen kourissa painineesta maailmasta.

Kiinassa, Intiassa ja muissa kehittyvissä maissa miljardit ihmiset elävät köyhyydessä talouskasvusta huolimatta.

- Hallitukset taistelevat talouskriisin kanssa ja heidän silmänsä ovat nauliintuneet vain nykyhetkeen. Rio +20 kokous vaatii politiikkoja kääntämään huomionsa planeettamme tulevaisuuteen, kokouksen koordinaattori, Ranskan entinen ympäristöministeri Brice Lalonde sanoi.

- On hankalaa keskittyä näihin kahteen asiaan yhtäaikaisesti, mutta sen vuoksi valtioiden päämiehet nyt kokoontuvat, Lalonde sanoi.

Rio +20 kokoukseen odotetaan noin 115 johtajaa. Kokouksen ympärillä järjestetään yli viikon ajan kokouksia, joihin odotetaan noin 50 000 aktivistia, yritysjohtajia sekä polttiisia päättäjiä.

Lähteet: AFP