Hyppää sisältöön

Nujerra matkapahoinvointi

Matkalle lähtiessä tärkeintä on hyvä nestetasapaino. Asentohuimaushoito voi poistaa alttiuden matkapahoinvointiin.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Lähes kolmasosa ihmisistä saa herkästi matkapahoinvointioireita liikkuvassa kulkuneuvossa tai veneessä. Sairaus ei katso ikää tai sukupuolta, eikä sen syytä tarkalleen tiedetä.

- Pahoinvointi aiheutuu toistuvien voimakkaiden liikkeiden aiheuttamasta ärsytystilasta sisäkorvassa. Tilaa pahentavat silmien ja tasapainoelimien antamat ristiriitaiset tiedot, kertoo työterveys- ja merimieslääkäri Sakari Karhuvaara.

Matkapahoinvoinnin oireet voivat alkaa matkan alussa tai vasta myöhemmin. Pahoinvoinnin voimakkuus vaihtelee eri ihmisillä.

- Sairauden oireita ovat esimerkiksi haukottelu, kylmänhiki, syljeneritys ja oksentelu. Myös ripuli ja päänsärky kuuluvat taudinkuvaan, tietää Karhuvaara.

Matkapahoinvointi kestää yleensä juuri niin kauan, kunnes auto pysähtyy tai vene on saatu kiinnitettyä laituriin.

- Merisairauteen voi kylläkin tottua. Siihen menee yleensä noin 3-4 päivää. Atlantin ylittäjille tämä on tuttua. Tosin onhan se melko pitkä aika kärvistellä kovan taudin kynsissä, sanoo Karhuvaara.

Ennakoi matkapahoinvointi

Kun tietää, että edessä on pitkä automatka tai tuulinen merenselkä, kannattaa matkapahoinvointiin valmistautua ennakkoon.

- Tärkeintä on, että nestetasapaino on kohdallaan ja muistaa syödä sopivasti ennen matkaa. Alkoholia pitäisi välttää. Myös kylmä voi altistaa pahoinvoinnille, ohjaa Sakari Karhuvaara.

Matkapahoinvoivan kannattaa istua auton etupenkillä ja pitää katse tiukasti horisontissa.

Sakari Karhuvaara

Reseptivalmisteista tehokkain lääke on Karhuvaaran mukaan skopolamiinilaastari. Apteekin reseptivapaasta lääkevalikoimasta pahoinvointia estävät antihistamiinit syklitsiini sekä meklotsiini.

- Laastarin käyttöä ei ole tutkittu lapsilla, eikä sitä siksi suositella alle 10-vuotiaille. Lapsia kannattaakin tarvittaessa lääkitä antihistamiineilla. Skopolamiinilaastari saattaa aiheuttaa käytössä lieviä sivuvaikutuksia, kuten lähinäön heikentymistä ja suun kuivumista. Laastari on kuitenkin tehokas, sen vaikutus kestää kerrallaan noin 72 tuntia, kertoo Sakari Karhuvaara.

Myös luontaistuotteita on käytetty merisairauden hoidossa. Inkivääri on tunnetuin luontaislääke matkapahoinvoinnin hoidossa.

- Tanskalaisille merikadeteille tehdyssä laajassa tutkimuksessa inkiväärin on todettu vähentävän oksentelua ja kylmähikoilua kontrolliryhmään nähden, muistelee Karhuvaara.

Matkapahoinvointi  voi olla vaarallista esimerkiksi merellä, jos vointi on niin huono, että veneilijän toimintakyky häviää kokonaan.

Asentohuimaushoidosta apua matkapahoinvointiin?

Matkapahoinvointiin saattaa löytyä apua asentohuimauksen hoidosta.

Hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kärsivä on yleensä myös korkeanpaikankammoinen ja hänen on vaikea kääntyä luistimilla tai tanssilattialla jompaankumpaan suuntaan.

Sakari Karhuvaara

- Dosentti, korvalääkäri Tapani Rahkon mukaan matkapahoinvoinnille alttiit henkilöt saattavat kärsiä hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Usein asentohuimauksesta kärsivä ihminen on myös korkeanpaikankammoinen, tai hänen on vaikea kääntyä tanssilattialla tai luistimilla jompaankumpaan suuntaan, kertoo Karhuvaara.

Mikäli kärsii pahasta matkapahoinvoinnista, kannattaa käydä asiaan perehtyneen lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolla tutkituttamassa tasapainoelinten toiminta.

- Asentohuimausta hoidetaan liikesarjoilla, joilla tasapainoelinten kaarikäytäviin kertynyt sakka saadaan oikeaan paikkaan. Hoito voi tuoda helpotuksen matkapahoinvointiin, tietää Sakari Karhuvaara.