Lieksan Nurmijärvi on vireä ja historiallinen kylä

YLE Pohjois-Karjalan Viikon kylä -sarjassa pysähdytään Lieksan Nurmijärvellä. Kylä on tunnettu muun muassa koiravaljakoista ja sotahistoriallisesti merkittävistä paikoista.

Nurmijärvi
Harry Kivijärven veistos "Ristiinnaulittu" Jongunjoen rajaseutukirkossa.
Harry Kivijärven veistos on Jongunjoen rajaseutukirkon ylpeys.YLE / Heikki Haapalainen

Nurmijärven kylä sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Lieksasta pohjoiseen Lieksa-Kuhmo -tien varressa. Asukkaita siellä on tällä hetkellä noin 140.

Nurmijärven kylän raittia ryydittävät kauniit maisemat. Siellä on muun muassa Jongunjoen ja Änäkäisten ulkoilu -ja retkeilyalueet, jotka ovat erityisesti melojien ja kalastajien suosiossa. Nurmijärvellä onkin lukuisia matkailualan yrittäjiä ja myös yksi Suomen suurimmista koiravaljakkokeskittymistä.

Viikon kylä -lähetyksen toimittajana on tiiistaiaamuna Esa Pietarinen ja ääniautossa puolestaan Ari Haimakainen. Parivaljakko parkkeeraa aamutuimaan Annukan kahvilaan kuulostelemaan kylän ajankohtaisia asioita.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Putkonen ja Annukan kahvilan yrittäjä Annukka Kaltiainen ovat jututettavina kello 8.40. Sotahistoriallisesti merkittäviin paikkoihin tutustumme kello 9.15 Oppaana on kohta 65 vuotta Rukajärventien varressa asunut Reino Pippola. Hän on eläkkeellä oleva rajavartija.

Kello 9.40 tapaamme Olga ja Pekka Keräsen. Pekka saa leipänsä metsästä ja hänen vaimonsa Olga Lieksan Aikuisopistosta. Kyselemme myös toimitusjohtaja Annukka Tiaisen kuulumisia. Hän johtaa Perhekokki -nimistä yritystä. Sen pääpaikka on Lieksassa.