Grillin paras kaveri on puhdistusharja

Grillaamisen jälkeen marinadit sekä rasva jämähtävät ritilöihin ja pariloihin, jos niitä ei heti puhdista. Siivoaminen käy helposti muutamin perusvälinein.

Kotimaa
Nainen grillaamassa
Mika Kanerva

Grillin puhdistukseen on syytä varustautua ainakin messinkiharjalla ja talouspaperilla tai liinoilla. Urakkaan tarvitaan myös kuumaa vettä ja esimerkiksi astianpesuainetta.

Jos grilli on lojunut talven yli likaisena varastossa, se kaipaa perusteellista siivousta ennen käyttöönottoa.

Itä-Hämeen marttojen kotitalousneuvoja Kati Koskela suosittelee ensimmäiseksi kuumentamaan grilliä kovalla lämmöllä 10–15 minuuttia.

- Sitten harjataan teräsharjalla suurimmat karstat pois. Myös pinnat pyyhitään.

Koskelan mukaan grillaaja selviää puhdistuksesta perusvälinein. Erityiset grillinpuhdistusaineet voivat olla tarpeen, jos lika on pinttynyttä.

Puhtaasta grillistä puhdasta ruokaa

Puhtaat ritilät ja grillilevyt on silloin tällöin hyvä rasvata esimerkiksi rypsiöljyllä. Tällöin ruoka ei pala niin helposti kiinni.

On mukava grillata, kun vanhat marinadit eivät kärise alla.

Kati Koskela

- Pinta pysyy hyvänä, ja kun paistaa pihvejä, ne lähtevät irti, Kati Koskela tietää.

Hän huomauttaa, että vaikka ruoanteon jälkeen grillin puhdistaminen ei ehkä ole ensimmäisenä mielessä, se kannattaa kuitenkin hoitaa alta pois.

- On mukava grillata, kun vanhat marinadit eivät kärise alla. Jos tulee vieraita grillaamaan, on kurjaa, jos edelliskesän sotkut valuvat ympäriinsä. Puhtaasta grillistä tulee puhdasta ruokaa.