Itämerestä nostetaan sodanaikainen Stuka

Natsi-Saksan syöksypommittaja on säilynyt merenpohjassa hyvin. Aikoinaan tuhansittain valmistetut koneet ovat kadonneet lähes täysin.

kulttuuri
Pommikone JU-87D3 STUKA.
Hellenic Airforce / EPA

Saksalainen sotilasmuseo nostaa sodanaikaista pommikonetta Stukaa pala palalta Itämerestä. Stukat olivat natsien sotakoneen keskeinen tekijä, mutta tähän päivään niitä ei juuri ole säilynyt. Hylky on määrä entistää ja panna jo muutaman kuukauden päästä näytteille Berliiniin Saksan sotahistorialliseen museoon.

Noin kymmenen kilometrin päähän Rügenin saaresta pudonneen Stukan hylky lepäsi kateissa 18 metrin syvyydessä, kunnes se 1990-luvulla tarttui kalastajien verkkoon.

Saksan asevoimien sukeltajat ovat valmistelleet hylyn lopullista nostoa viikon ajan. Heidän havaintojensa mukaan hylky on hyvässä kunnossa. Moottori tuotiin pintaan viime viikonloppuna, ja myös muun muassa pyrstöosa on jo nähnyt päivänvalon.

Stukan kaksihenkisestä miehistöstä sukeltajat eivät ole nähneet jälkiä. Heidän arvellaan pelastautuneen ennen koneen putoamista. Historioitsijat eivät kuitenkaan tiedä, keitä he olivat. Sekin kuitenkin ratkennee, jos koneen numero saadaan puhdistustöissä selville.

Lähteet: AP, Yle Uutiset