1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkintavankeja ennätysmäärä

Myös valvotussa koevapaudessa olevien määrä lisääntyy hiljalleen. Kaikkiaan rikollisia on enemmän vapaudessa kuin vankilassa.

Kotimaan uutiset
Vanki istuu ikkunalla katsomassa ulos vankilan sisäpihalle.
Yle

Yhden päivän tilasto rikosseuraamusasiakkaista eli ihmisistä, jotka ovat kärsivät vankeustuomiota tai ovat tutkintavankeudessa, kertoo tutkintavankeja olevan Suomessa nyt yhtä paljon kuin 1970-luvun lopulla. Rikosseuraamuslaitoksen erikoissuunnittelija Ilppo Alatalo sanoo ilmiön kertovan poliisin taktisista valinnoista.

- Kysymys on siitä, miten poliisi suorittaa rikostutkintaa. Jonkin verran siinä voi näkyä myös ulkomaalaisten tekemien rikosten määrän lisääntyminen, sillä tutkinnan tai oikeudenkäynnin turvaamiseksi poliisi esittää ulkomaalaisia epäiltyjä vangittavaksi herkemmin kuin suomalaisia, Alatalo sanoo.

Myös oikeudenkäyntien nopeus voi heijastua luvussa, Alatalo arvelee.

Naisvankien määrän kasvu näyttää pysähtyneen.

- Naisvankien lukumäärä on kasvanut koko ajan 2000-luvulla, mutta nyt määrä on käytännössä viime vuoden tasolla, Alatalo sanoo.

Toukokuun ensimmäisenä päivänä Suomessa oli 221 naisvankia.

Valvotussa koevapaudessa oli 133 vankia. Määrä on hiljalleen lisääntynyt.

Koevapaudessa on kysymys siitä, että vanki voi tuomionsa lopulla, korkeintaan puoli vuotta ennen vapautumistaan, päästä valvottuun koevapauteen, jossa hän sitoutuu muun muassa päihteettömyyteen ja ennalta sovittuihin kontrolleihin. Myös yllättävät kontrollikäynnit ovat mahdollisia.

Valvottu koevapaus on eri asia kuin valvontarangaistus eli niin sanottu jalkapantavankeus. Jalkapantavankeja oli tilastopäivänä yhteensä 15.

Alle puolet tuomituista telkien takana

Ilppo Alatalo huomauttaa, että valtaosa tuomion saaneista suorittaa rangaistustaan vankilan ulkopuolella. Yhdyskuntaseuraamuksiin oli tilastopäivänä tuomittu noin 500 henkilöä enemmän kuin vankilaan.

Kaikkiaan Suomessa oli 1.5. lähes 7 100 rikosseuraamusasiakasta. Heistä melkein 3 800 oli tuomittu erilaisiin yhdyskuntaseuraamuksiin. Reilut 1 500 oli yhdyskuntapalvelussa. Ehdonalaisesti vapautuneena oli noin 1 100 ja ehdollisesti rangaistuja nuoria lähes 1 150. Nuorisorangaistuksen oli saanut 11 nuorta.

Vankiluku vaihtelee vuoden mittaan varsin säännönmukaisesti. Keväällä vankien määrä aina nousee ja alkaa kesällä laskea noustakseen jälleen syksyn myötä. Toukokuun ensimmäisen päivän määrä vastaa hyvin keskimääräistä vankivahvuutta.

Rikosseuraamuslaitos kerää tietoja vankien määrästä sekä vuosikirjaan että yhden päivän poikkileikkaustilastolla.

Lue seuraavaksi