Aamun lehdet: Poliittisia broilereita vierastettiin

Maanantain lehdet analysoivat sekä keskustan että RKP:n uusia puheenjohtajia.

Kotimaa

Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskusta teki historiallisen ja raikkaan ratkaisun valitsemalla puheenjohtajaksi Juha Sipilän. Puolue saa näytteen muutosjohtamisesta.

Yli satavuotias kansanliike luovutettiin perinteisen politiikan ulkopuolelta tulevan yritysjohtajan käsiin.

Kaleva myös huomauttaa, että maalaisliiton alkuvuosien jälkeen puheenjohtajuus on palannut takaisin maan vahvimmalle keskusta-alueelle.

Pohjois-Pohjanmaan keskustapiirin kova keskinäinen kiistely ja kampittaminen on tähän saakka pitänyt huolen mankeloinnista, jonka läpi ei ole noussut valtakunnantason persoonallisia poliitikkoja, lehti toteaa. Politiikan ulkopuolelta tuleva Sipilä pääsi yllättämään.

Kalevan mukaan Sipilän valinta ei merkitse kuitenkaan paluuta aitovierille, jos jotkut niin pelkäävät tai toivovat. Sipilä ei tunnustaudu arvokonservatiiviksi eikä liioin citykeskustalaiseksi. Sen sijaan hän julistautuu äärikeskustalaiseksi, jonka ajattelussa heijastuu ihmisyys, kestävä talous ja realistinen luontosuhde.

Keskustan johtajavalinta on myös oire poliittisten arvojen muutoksesta. Järjestökoneiston poliittisten broilerien tilalle halutaan käytännön työelämässä kannuksensa hankkineita toiminnan ihmisiä ja visionäärejä, lehti arvioi.

Sipilä ei voi huonontaa keskustan tilannetta

llta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) huomauttaa, että uudet alut eivät ole uusia, jos niiden ottamisesta tulee perustilanne. Keskustalla on nyt kulutuksessa jo neljäs puheenjohtaja sitten vuoden 2002 puoluekokouksen, jossa Esko Aho luovutti ohjat Jäätteenmäelle.

Ilta-Sanomien mielestä keskusta otti riskin valitsemalla Juha Sipilän, koska hänen poliittinen paineensietokykynsä on toistaiseksi mittaamatta. Luultavasti keskustalaiset katsoivat viime vuosien olleen sellaista pohjamudissa rämpimistä, että riski kannatti ottaa: ei se huonompaan voi johtaa, lehti päättää.

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan vasta vuosi sitten eduskuntaan politiikan ulkopuolelta loikanneen Sipilän valinta kuvastaa keskustan kriisin syvyyttä. Puolue etsii nousua liki lähtöruudusta. Menestyneen yrittäjän valinta kertoo myös poliittisten broilerien vierastamisesta.

Lehden mukaan keskusta on nyt unohtanut etelän kaupunkien valloittamisen ja korostaa aluepolitiikkaa ja - toki keskustalaisesti tulkiten - vehreyttä.

Tämä rauhoittaa kenttäväkeä ja ehkä vauhdittaa paluumuuttoa perussuomalaisista, mutta puolueen tulevaisuutta maalaisliittolaisuus ei takaa, Iltalehti kirjoittaa.

RKP jatkaa vanhalla linjalla

Keskisuomalainen, Helsingin Sanomat ja Ilkka ruotivat RKP:n eilen valittua puheenjohtajaa Carl Haglundia.

Keskisuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) mielestä Haglundin nousu on tulkittavissa liberaalin sekä ehkä myös oikeistolaisen linjan ja arvojen voitoksi RKP:ssa.

Puheenjohtaja Carl Haglund suhtautuu korostuneen myönteisesti Euroopan unioniin ja rahaliittoon. Hän on valmis hyväksymään Suomen osallistumisen myös Espanjan pankkien tukemiseen.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että RKP:n linja ei juuri muutu Haglundin valinnan myötä. Talouspolitiikassaan Haglund painottaa samoja asioita kuin Wallin.

Arvokysymyksissä Haglund on ehkä Wallinia vapaamielisempi, mikä lehden mielestä saattaa aiheuttaa jännitteiden kasvua puolueen sisällä. Konservatiivinen Pohjanmaa hengittää eri tahdissa kuin etelän kaupunkiseudut.

Eniten Haglundilta odotetaan uutta otetta kaksikielisten pariin. Tämä on se joukko, jonka luottamuksen puolueen pitäisi saada, jotta se pystyisi pysäyttämään hitaan näivettymisen, Helsingin Sanomat päättää.

Ilkka (siirryt toiseen palveluun) toteaa, että RKP:n linjaan olisi voinut odottaa suurempia muutoksia, jos Haglundin sijasta puheenjohtajaksi olisi äänestetty oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Ilkan mielestä Haglundin valinta muuttaa eniten ruotsinkielisten toimintatyyliä europarlamentissa. Hänen tilalleen nouseva puolueen ex-varapuheenjohtaja Nils Torvalds tiedetään nimittäin räväkäksi ja suorapuheiseksi edustajaksi.