Terrorismin mustimmassa ytimessä

Terrorismi saa yhä uusia merkityksiä, pohtii kolumnissaan Tapani Ripatti. Väkivaltaisen sorron rinnalle on tullut globaali markkinatalousterrorismi, joka tuhoaa säälimättä ihmisiä ja luontoa.

terrorismi
Tapani Ripatti
Yle

Suomalaisen sivistyssanakirjan mukaan terrori on pelon ja kauhun levittämistä väkivallan avulla tai pakkovaltaa, sortoa. Terroristi on siis kauhua levittävä sortaja.

Mutta mikä erottaa terroristin vapaustaistelijasta, murhaajan sankarista. Useimmissa tapauksissa asia on selvä, mutta kumpaa oli Che Chevara, Malcolm X tai punainen naissotilas vuonna 1918. Entä Jeesus, roomalaisille hän oli terroristi, joka yllytti kansaa keisaria vastaan, seuraajilleen Jumalan poika.

*Osama Bin Laden miehineen *oli Afganistanissa venäläisille terroristi, afgaaneille sankari, jenkeille ylistetty freedom fighter - vapaustaistelija. Terroristi hänestä tehtiin silloin, kun hän ei ryhtynytkään nuolemaan Setä Samulin ja länsivaltojen kättä vaan käänsi aseet entisiä tukijoitaan vastaan.

Osama, monille maailman pahin terroristi on kuitenkin pikkutekijä, jos vertaamme häntä kristittyihin, jotka Uudelle mantereelle saavuttuaan tuhosivat ja ryöstivät Jumalan nimissä kansoja ja kulttuureita. Yhtä hirveitä terroristeja olivat jenkit Vietnamissa, Pol Pot Kamputseassa tai Syyrian joukot nyt.

Rahan ja markkinatalouden harjoittamaa sortoa on vaikea havaita ja mahdoton poistaa, koska tuota terroria tukeva verkosto on vahvempi kuin yksikään kansallisvaltio.

Tapani Ripatti

Yhdelle terroristi, toiselle vapaussankari.

Väkivaltainen terrori on yhtä helppo huomata ja tuomita kuin koulukiusaaminen. Rahan ja markkinatalouden harjoittamaa sortoa taas on vaikea havaita ja mahdoton poistaa, koska tuota terroria tukeva verkosto on vahvempi kuin yksikään kansallisvaltio.

Ja me elämme tällä hetkellä keskellä globaalia markkinatalousterrorismia, joka tuhoaa säälimättä luontoa, perheitä, yrityksiä ja yhteiskuntia tehdäkseen voittoa omistajilleen. Samoin kuin räjähdys Bagdadin torilla, sekään ei erottele uhrejaan.

*Ja nykypäivän terroristijohtajat *tummissa puvuissaan hyrisevät talousmantraa vaatien lisää rahaa markkinataloudelle, aikamme suurimmalle ja vaarallisimmalle terroristijärjestölle, sillä se on vastuullista taloudenpitoa. Se on ainoa keino ylläpitää länsimaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Ja näitä Fuhrereitä tukeville analyytikoille osakekurssit ovat ihmisarvon mittareita. Aiemmin sanottiin “Arbeit macht Frei”. Nyt se on “Das Kapital macht frei”.

Tyhjätaskumiljonäärinä uransa aloittanut Björn “Nalle” Wahlroos - aiemmin tiukka stalinisti - on nyt mitä ahkerin kaleerilaivan rummunlyöjä ja pääomapiireissä ylistetty yhteiskunta-analyytikko, jolle pääoma on ihmistä, työ köyhiä varten ja sosiaaliturva osoitus yhteiskunnan rappiosta.

Mitä tästä opimme - emme mitään. Mitä voimme tehdä? Nostaa kädet antautumisen merkiksi ja todeta, että käsite vastuullisesta, demokratiaa tukevasta globaalista markkinataloudesta on yhtä mahdoton kuin yhdistyspohjainen anarkia.