1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pula-aikana syötiin pulmuskeittoa

Puolankalainen Pauli Tarkkinen muistaa hyvin pula-ajan. Kenkiä käytettiin vuorotellen ja syötäväksi kelpasivat pikkulinnutkin.

Kotimaan uutiset
Pauli Tarkkinen esittelee työkaluja
Timo Nykyri / Yle
Pauli Tarkkinen esittelee työkaluja
Nuljuksennaulalla kuorittiin puuta ja käpälälaudalla pyydystettiin kettuja.Timo Nykyri / Yle

Pauli Tarkkinen rakentelee ja kerää vanhoja ansoja ja tarvekaluja. Hän haluaa muistuttaa seuraavia sukupolvia niistä ajoista, jolloin metsästys ei ollut harrastus vaan ruoan hankintaa. Metsällä käytiin naapurin kaverin kanssa jo kolmetoistavuotiaana. Aseena oli navetan vintiltä löytynyt sotilaskivääri.

Ensimmäinen metsästysreissu meinasi päättyä onnettomuuteen. Tähtäimeen osui nimittäin naapurin hevonen, jonka metsiköstä pilkottava pää näytti nuorten metsästäjien mielestä hirveltä. Onneksi liipasinsormi ei ollut liian herkässä.

- Olihan se meleko hyvä tuuri, ettei mitään tapahtunut, huokaa Tarkkinen. Nyt asia jo Tarkkista naurattaa. Aikoinaan hevonen oli merkittävä omaisuus ja sen ampuminen olisi ollut anteeksiantamatonta.

Pulmussoppaa ja joulurusinoita

Pulmunen oli hyvä lisä perheen elantoon. Pulmuslaudalla pyydettiin valkoisia siivekkäitä, kymmenestä pikkulinnusta saatiin hyvä keitto. Jouluna oli tiedossa suuri juhla, kun Amerikan sukulainen Jussi lähetti joulupaketin. Paketista löytyi tulitikkurasiallisen verran rusinoita. Kahdeksan lasta sai kukin kaksi rusinaa joulun kunniaksi. Nopeimmat söivät joulurusinansa hetkessä, mutta Pauli halusi nauttia rusinoista. Hän keksi keinon.

- Panin rusinan rullalankaan, nielaisin ja vedin pois. Tarkkinen nauraa makeat naurut konstilleen, jota sisaruksetkin ihmettelivät.

Lue seuraavaksi